Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 22:15

Εγκλημα στο Νείλο - Άγκαθα Κρίστι

Την ταινία “Έγκλημα στο Νείλο” προτείνει για “Προβολή στο σπίτι” η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, θέλοντας επίσης με την επιλογή αυτή να δείξει την εκτίμησή της προς τη συγγραφέα του έργου, Άγκαθα Κρίστι, καθώς στις 12 Γενάρη συμπληρώνονται 45 χρόνια από το θάνατό της…

Σημειώνει σχετικά η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ότι την Τρίτη είναι η επέτειος των 45 χρόνων από το θάνατο της Άγκαθα Κρίστι, που “είναι διάσημη κυρίως για τα αστυνομικά έργα της – 66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων,  τα περισσότερα από τα οποία  έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία.

Η Λέσχη θυμάται την σπουδαία Άγκαθα Κρίστι και αφιερώνει στην πολυγραφότατη και ιδιοφυή συγγραφέα το Εγκλημα στο Νείλο με τον εμβληματικό David Suchet στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. 

Απόδειξη του πόσο η Κρίστι εμπνέει ακόμη, αποτελεί η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της εκδοχής του Εγκλήματος στο Νείλο από τον Kenneth Branagh μέσα στο 2021. 

Το Έγκλημα στον Νείλο - (Death on the Nile) είναι αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή Πουαρό που πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία, την 1η Νοεμβρίου του 1937, από τις εκδόσεις "Collins Crime Club"

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται κυρίως στην Αίγυπτο, (τόπο που η Κρίστι γνώρισε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Μέση Ανατολή), και συγκεκριμένα μέσα σε ένα ποταμόπλοιο που κάνει κρουαζιέρα στον Νείλο. 

Σε αυτόν τον χώρο ξεδιπλώνεται μια ιστορία έρωτα και αντιζηλίας που θα καταλήξει σε φόνο.

Το μυθιστόρημα γνώρισε πολλές επανεκδόσεις - αφού είναι από τα δημοφιλέστερα της Αγκάθα Κρίστι και διασκευάστηκε για το θέατρο (από την ίδια την Κρίστι), την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, και τον κινηματογράφο. 

Επίσης, έχει κυκλοφορήσει σε κόμικ και σε βιντεοπαιχνίδι.

Η εκδοχή του Wison που προβάλλεται εδώ, γυρίστηκε για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς που έκανε μεγάλη επιτυχία. Όλα τα επεισόδια της είναι διαθέσιμα on demand στην τηλεοπτική πλατφόρμα ERTFLIX

 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ – Death on the Nile

Crime, Drama, Mystery | K-15 | 2004 | Uk | 97΄

σκηνοθεσία: Andy Wilson

σενάριο: Agatha Christie (novel), Kevin Elyot (screenplay)

παίζουν:  David Suchet, James Fox, Emily Blunt

 

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στους παρακάτω συνδέσμους για τις επόμενες τρεις ημέρες από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη 13/01

 

https://www.filmhouse.gr/egklima-ston-neilo/

 

https://www.youtube.com/watch?v=br_FEo8AloQ  

 

www.filmhouse.gr #kalamatacinema #filmhouse