Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 14:53

Έτοιμοι για το άνοιγμα της αυλαίας του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Έτοιμοι για το άνοιγμα της αυλαίας του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟ ΜΑΗ 
Μια διαφορετική εμπειρία υπόσχεται να προσφέρει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που ανοίγει την αυλαία του την Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 και θα την κλείσει στις 14 του μήνα. Η πανδημία διαφοροποιεί φέτος το Φεστιβάλ που “αναγκάζεται” να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά. Γι’ αυτό και όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμη, μπείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης για την προεγγραφή σας ώστε να παρακολουθήσετε ελεύθερα τις ταινίες. Όπως προσθέτει όμως η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Τζίνα Πετροπούλου, ένα τέτοιο Φεστιβάλ έχει ως σκοπό να φέρνει κοντά και σε επικοινωνία το κοινό με τους δημιουργούς και τους δημιουργούς μεταξύ τους. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και με φυσική παρουσία, το Μάη, από τις 7 μέχρι τις 16 του μήνα…

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Τζίνα Πετροπούλου για την παρουσίαση του προγράμματος, σημείωσε ότι στη διαδικτυακή του μορφή το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει 55 διεθνείς παραγωγές, πολλές από τις οποίες θα προβληθούν πρώτη φορά στη χώρα μας. 

Οι Ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί  με φυσική παρουσία το Μάη. 

Το διαδικτυακό 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”, στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21. 

Επίσης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει και φέτος αφιέρωμα στην “Ισότητα των φύλων”, το οποίο μάλιστα έχει αποκτήσει μεγάλη επικαιρότητα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, ψυχικής κακοποίησης και παρενοχλήσεων. 

Ακόμη το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, μετά την πολύ σημαντική συνεργασία που εγκαινιάζουν το καταξιωμένο και ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου. θα προβληθούν λοιπόν ταινίες από τον Βασκικό Κινηματογράφο, ενώ στο Φεστιβάλ που θα γίνει με φυσική παρουσία το Μάη θα λάβουν μέρος δημιουργοί από τη χώρα των Βάσκων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα στείλει ελληνικές ταινίες στη διοργάνωση των Βάσκων, ενώ έχει απευθύνει κάλεσμα σε Έλληνες δημιουργούς για συμπαραγωγή ταινιών με Βάσκους καλλιτέχνες. 

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τους πολεμικούς ανταποκριτές και τη διεκδίκηση της ελευθερίας. Η συζήτηση θα γίνει την Κυριακή 7 Φλεβάρη στις έξι το απόγευμα και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Η Τζίνα Πετροπούλου σημείωσε ότι η συζήτηση θα είναι στα αγγλικά, καθώς θα μιλήσουν δύο ξένοι πολεμικοί ανταποκριτές και δύο Έλληνες, ενώ θα υπάρχει μετάφραση στη νοηματική. Οι Έλληνες που θα συμμετέχουν στη συζήτηση είναι ο Νίκος Μεγγρέλης και ο Νικόλας Βαφειάδης, καθώς και η ελληνο-σουηδέζα δημοσιογράφος Nina Kokeseos-Dominguez.

Η Τζίνα Πετροπούλου στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ακόμη ότι το κοινό μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ peloponnisosdocfestival.com προκειμένου με απλό τρόπο να κάνει την εγγραφή του και να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ταινίες. Όπως διευκρίνισε, κάθε μέρα θα ανεβαίνουν στο ιστοσελίδα οι ταινίες του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας, οι οποίες, ύστερα από έγκριση των δημιουργών τους, θα είναι στον αέρα για 24 ώρες και ελεύθερες για μέχρι 200 θεάσεις. 

Η κ. Πετροπούλου, σημείωσε, τέλος, ότι η ίδια είχε επιφυλάξεις για τη διαδικτυακή πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, ωστόσο είπε ότι, με βάση και τις πολλές προεγγραφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αυτός ο τρόπος βοηθάει στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης στη χώρα, αφού ήδη έχουν γραφτεί για να παρακολουθήσουν ταινίες άνθρωποι από μακριά όπως την Καστοριά, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη. Επιπλέον δε, συμπλήρωσε, με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται όχι μόνο η διοργάνωση αλλά και οι πόλεις που τη διοργανώνουν, που είναι η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Σπάρτη, το Άργος, το Ναύπλιο, η Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο, το Γύθειο και η Αιγιαλεία. 

Στ.Μ.