Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 01:51

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - 13/02

Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Προτελευταία ημέρα σήμερα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και οι προβολές συνεχίζονται με έξι ταινίες. Το Φεστιβάλ γίνεται διαδικτυακά στη διεύθυνση peloponnisosdocfestival.com και υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου...

Ειδικότερα, σήμερα Σάββατο 13/02 στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες για δωρεάν on line προβολή οι ταινίες: Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας  (Γερμανία 2019-πανελληνια πρεμιέρα,Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία), το πολυβραβευμένο Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων (Ολλανδία 2019) που έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε Φεστιβάλ απ'όλον τον κόσμο,  Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής (Φινλανδία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), Dear Child / Αγαπητό μου παιδί (Βραζιλία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας (ΗΠΑ 2020, πανελλήνια πρεμιέρα-Αφιέρωμα στην Ισότητα) σε παραγωγή της Ελληνοαμερικάνιδας Ολυμπίας Δουκάκη και το Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα (Γερμανία 2020).

 

Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Anne Paq, Dror Dayan

Παραγωγός: Anne Paq, Dror Dayan

Σενάριο: Anne Paq, Dror Dayan, Sabrina Dittus

Διάρκεια: 56’

Χώρα: Γερμανία, Κατάρ 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά,αγγλικά, αραβικά

Σύνοψη: Το «Όχι μονάχα η φωτογραφία σας» αφηγείται την ιστορία του Ραμσίς και της Λάιλα Κιλάνι, δύο νεαρών Γερμανο-παλαιστινίων αδελφών, των οποίων η ζωή διαλύθηκε ένα πρωινό, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο πατέρας τους, Ιμπραχίμ, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Γάζα. Κάπως έτσι, έχοντας εμπλακεί σε μία διαδικασία πολιτικοποίησης και επαναπροσδιορισμού της παλαιστινιακής καταγωγής, οι δύο τους πάλεψαν να βρουν δικαιοσύνη για την οικογένεια τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν λογική σε μία πολιτική πραγματικότητα που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες φρικαλεότητες, αλλά προσπαθεί, μάλιστα, να αποσιωπήσει οποιαδήποτε κριτική τους. 



Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων

Σκηνοθέτης: Ton Van Zantvoort

Παραγωγός: Marc Thelosen, Koert Davidse

Διάρκεια: 81’

Χώρα: Ολλανδία 2019

Ομιλούμενη Γλώσσα: ολλανδικά

Βραβεία: 20 βραβεία σε Φεστιβάλ χωρών απ'όλο τον κόσμο!

Σύνοψη: Ο βοσκός Στιτζ έχει μια ιδεαλιστική οπτική για τον κόσμο, κάτι που αντιτίθεται στην σκληρή πραγματικότητα ενός σύγχρονου επαγγελματία. Σε αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ ερχόμαστε πιο κοντά στον βοσκό και την οικογένειά του που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της δουλειάς τους ζωντανή. Θα τα καταφέρει ή θα πρέπει να ακολουθήσει το κοπάδι;



Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής

Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Παραγωγός: Markku Lehmuskallio

Σενάριο: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio 

Διάρκεια: 87’

Χώρα: Φινλανδία 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Φινλανδικά, σουηδικά, Tlingit

Βραβεία: Visions du Réel 2020, JURY PRIZE RÉGION DE NYON (CHF 10’000): MOST INNOVATIVE FEATURE FILM

Σύνοψη: Η ταινία μιλάει για τους ιθαγενείς λαούς που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο μέσα στα σύνορα της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, την Γροιλανδίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Ρωσίας. Αυτά τα σύνορα δεν σχεδιάστηκαν από τους λαούς. Κάποια δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. Ο τρόπος ζωής που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους συνεθλίβη, αλλά η εσωτερική τους θεώρηση του κόσμου άντεξε, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.



Dear Child / Αγαπητό μου παιδί

Σκηνοθέτης: Luca Ammendola

Παραγωγός: Nikolai Galitzine

Σενάριο:  Luca Ammendola

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Βραζιλία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: πορτογαλικά

Βραβεία: Best documentary - Buzz Vicious Manaus 2020

Best soundtrack - Fimucinema 2020

Best documentary - Buenos Aires International Film Festival 2020

Best documentary - UK Christian Film Festival 2020

Best cinematography - UK Christian Film Festival 2020

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές των παιδιών που αναρρώνουν από την εμπλοκή τους στον πόλεμο των ναρκωτικών στη Βραζιλία.




The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας -Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Christina Zorich

Παραγωγός: Olympia Dukakis

Σενάριο: Laura Spaeth, Andrea Valetine

Διάρκεια: 98’

Χώβα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Βραβεία: LAFA August Award, Best Inspirational Film, August Award, Best Feature Documentary Film Bridge Fest

Σύνοψη: Η σκηνοθέτις Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ρεφορμιστές κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, αποκατάσταση, πρόβλεψη και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.



Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα

Σκηνοθέτης:  Janna Ji Wonders

Παραγωγός:  Katharina Bergfeld, Martin Heisler, Najda Smith 

Σενάριο: Janna Ji Wonders, Nico Woche

Διάρκεια: 112’

Χώρα: Γερμανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά/αγγλικά

Βραβεία: Berlinale 2020, Germany (Kompass-Perspektive Award 2020), Thessaloniki IDF 2020, Greece (Golden Alexander Newcomers Award), Biografilm 2020, Italy (Best Film Unipol Award), Der neue Heimatfilm Freistadt 2020, Austria (Audience Award), Fünf Seen FF 2020, Germany (Audience Award)

Σύνοψη: Κάθε οικογενειακή ραψωδία είναι μια δίνη από θολές μνήμες, βυθισμένα μυστικά, απραγματοποίητες υποσχέσεις και ατέρμονες προσδοκίες: μια κληρονομιά από όνειρα και κρίματα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Με αφετηρία τη λίμνη Βάλχενζε στις βαυαρικές Άλπεις και ταξιδεύοντας έως το θρυλικό «Καλοκαίρι της Αγάπης» στο Σαν Φρανσίσκο του 1967, αυτό το θαρραλέο ταξίδι εξερεύνησης διατρέχει έναν αιώνα από ανείπωτες γυναικείες ιστορίες. Μια ποιητική περιπλάνηση στον λαβύρινθο του χρόνου, η οποία πυροδοτεί μια διαδρομή αυτογνωσίας πέρα από το παρελθόν και το παρόν. O αέναος κύκλος της ζωής και του θανάτου, ζωγραφισμένος με χρώματα αγάπης και απώλειας.



Επόμενο ραντεβού 7-16 Μαϊου με φυσική παρουσία

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανανεώνει το ραντεβού του, μετά το αυριανό κλείσιμο της αυλαίας του, με το κινηματογραφόφιλο κοινό τον Μάιο (7-16 Μαϊου) στις αίθουσες προβολών, στην έδρα του την Καλαμάτα, αλλά και στις 8 πόλεις που το φιλοξενούν φέτος: τη Σπάρτη, την Πάτρα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο, το Γύθειο και την Αιγιαλεία. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών ντοκιμαντέρ, ενώ δρομολογείται μεταξύ άλλων το Αφιέρωμα στην Αυστριακή Σκηνοθέτιδα Natalie Halla, το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στον Βάσκικο Κινηματογράφο καθώς και η απονομή των βραβείων.