Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 02:26

Φεστιβάλ κουκλοθέατρου / Παραστάσεις Σαββάτου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ  
Με δύο παραστάσεις συνεχίζεται απόψε, Σάββατο 2 Οκτώβρη, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Στις εφτά το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, θα παρουσιαστεί η παράσταση σωματικού θεάτρου με κούκλες “Σαν σε όνειρο”, από το Θέατρο Κούκλας “Σύντηξη”. Η διάρκεια της παράστασης είναι 20 λεπτά και μπορούν να την παρακολουθούν παιδιά από έξι ετών και μεγάλοι. Στις οχτώ το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, θα παρουσιαστεί η παράσταση “ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου” από το κουκλοθέατρο “Στάθης Μαρκόπουλος κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ”. Είναι παράσταση κωμικού λαϊκού κουκλοθέατρου, διάρκειας 50 λεπτών και μπορούν να την παρακολουθήσουν παιδιά από 10 ετών και μεγάλοι. 

“Σαν σε όνειρο”

Σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη όπου οι γρήγοροι ρυθμοί και ο έντονος θόρυβος δεν επιτρέπουν να σκεφτείς, να ονειρευτείς και να ζήσεις αυτό που είσαι, ο χρόνος σταματά. Εκεί αρχίζει το ταξίδι, το μόνο αληθινό ταξίδι του εαυτού μας. Ένα άτομο, μια κούκλα ψάχνει το δρόμο για την ανακάλυψη του πραγματικού της εαυτού.

Συγγραφέας - Σκηνοθεσία - Κατασκευές - Μουσική Επιμέλεια: Σύντηξη

Συντελεστές - Εμψύχωση: Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτέλα Ιωάννα, Πελεκούδα Νίκη

Τεχνική υποστήριξη: Βαλμά Μυρτώ, Μιτακίδη Γιολάντα Καλλιτεχνικές τεχνικές: Κουκλοθέατρο, Σωματικό θέατρο

Η ερασιτεχνική θεατρική Ομάδα Σύντηξη συστάθηκε το 2019 από μια παρέα εφήβων, μέλη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, που στόχο έχει τη δημιουργία και οργάνωση θεατρικών δρωμένων από την ίδια την ομάδα χωρίς επαγγελματική αρωγή. Η Σύντηξη έχει ήδη παρουσιάσει την πρώτη της παράσταση με τίτλο «Η Πύλη των Κόσμων», βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Του νεκρού Αδερφού», στην οποία συνδυάστηκε η τέχνη της αφήγησης, του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου σκιών. 

 

“ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου”

Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο. 0 Φασουλής δεν είναι επαναστάτης, απλώς δεν έχει καμία ηθική αναστολή, καθώς υλοποιεί ταυτόχρονα το πολύ καλό και το πολύ κακό σε μια αρμονική συνύπαρξη. Εραστής και φονιάς, έρχεται αντιμέτωπος με όλα σε μια σχέση παιδιού με το παιχνίδι του: η ζωτική σοβαρότητα στην εξερεύνηση του κόσμου, ταυτόχρονα με την ελαφρότητα της άγνοιας και της μη φορτισμένης συνείδησης και μνήμης. Αναλαμπές που φωτίζουν την έμφυτη τάση ελευθεριότητας του Φασουλή, τον οδηγούν στις πράξεις του. Ξέρει άραγε τι κάνει;

Στην παραδοσιακή τεχνική του παλιού κωμικού ο φόνος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να περάσεις στην επόμενη σκηνή του έργου. Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, φανερώνει τελικά τη μόνη συνειδητή ιδιότητα του Φασουλή χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του - καθώς και του Χάρου - ως κούκλα αυτο-ακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.

Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. 0 Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. 0 Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ). Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840.

Στο δικό μας ΦΑΣΟΥΛΗ, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθέατρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου. Σκηνοθεσία-εμψύχωση: Στάθης Μαρκόπουλος Καλλιτεχνικές τεχνικές: γαντόκουκλες.

website: www.ayusaya.com

Ο Στάθης Μαρκόπουλος σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992 ιδρύει το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (www.ayusaya.com ). Δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους.Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες κουκλοπαίκτες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA).