Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 11:08

ΕΚΤΗ της Βίκης Κοσμοπούλου

ΕΚΤΗ της Βίκης Κοσμοπούλου

Το βιβλίο της καταγόμενης από την Καλαμάτα, Βίκης Κοσμοπούλου, “ΕΚΤΗ και άλλες αφηγήσεις”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Εύμαρος”, παρουσιάζεται την Πέμπτη 18 Αυγούστου στην Καλαμάτα, στο “Αμάν καφέ”, στις εννιά το βράδυ…

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος, λογοτέχνις, πρόεδρος Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

Νινέτα Σωτηράκη, εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ε.Μ.Σ

Βίκη Κοσμοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη και Στέφη Πουλοπούλου. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τις εκδόσεις “Εύμαρος”

Εγώ,  η Εκτη η ευρωπαία κόρη, φτιαγμένη από μάρμαρο πεντελικό, θέλω να αφηγηθώ την ιστορία, όπως την καταλάβαινα και την καταλαβαίνω με τη χάρη που μου προσφέρει η θεά προστάτιδα της πόλης μου.

Η τρέλα είναι καλός αγωγός της αλήθειας. Όταν η αντοχή εγκαταλείπει το τελευταίο ξέφτι και το περίγραμμα των ορίων χάσκει επικίνδυνα, δεν απομένει τίποτε άλλο παρά η φωνή μας. 

Μια διαφορετική γυναίκα, η Έκτη, η ευρωπαία Καρυάτιδα, βρίσκει τη φωνή της. Αφηγείται τα παθήματα και τα κατορθώματα των θνητών μες στα χρόνια που στέκει μόνη. Και το δικό της πένθος, γαντζωμένο στο υφαντό της, παλινδρομεί και μπλέκεται στα λόγια της. Συνοδοιπόροι της στην αφήγηση, σαν χορός τραγωδίας, γυναίκες και άντρες που πάλεψαν, επέζησαν, έζησαν και δημιούργησαν. 

Μαζί της κι άλλα Υφαντά που στέκουν μακριά από τον τόπο τους. Όλα επιζητούν την επιστροφή τους. Ή μια επανάσταση. 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Βίκη Κοσμοπούλου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Φοίτησε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψυχολογία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως ψυχολόγος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Γράφει στίχους, ποιήματα, παραμύθια και πεζά. 

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Το τσόφλι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2018. 

Διηγήματά της περιλαμβάνονται στα συλλογικά έργα 200 χρόνια τώρα (Μεταίχμιο, ebook, 2021), Συνομιλίες με πρόσωπα του 1821 (24γράμματα, 2021), Με μία σχεδία (Παρατηρητής, 2020), Μεσσηνιακές δημιουργίες (24γράμματα, 2020), Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και Εθνικό Ιστορικό μουσείο, 2019), Μια εικόνα, χίλιες λέξεις (τόμος α΄ και β΄, τοβιβλίο, 2014, 2016), Καλλιτεχνικό ημερολόγιο (τοβιβλίο, 2015, 2016, 2019, 2020), Απίθανες ιστορίες της πόλης μας (Iwrite, 2015).

Το διήγημά της «Μια απίθανη πόλη» δραματοποιήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διηγήματα, ποιήματα και βιβλιοπαρουσιάσεις της έχουν δημοσιευτεί στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες oanagnostis.gr, cultrurebook.gr, τοβιβλίο.net και greekpoetics.gr. Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ.