Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 14:38

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Αφιέρωμα για τον βραβευμένο με το Βραβείο Λένιν κορυφαίο ποιητή και αγωνιστή, Γιάννη Ρίτσο, έχει διοργανώσει ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας, τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσουν για τον ποιητή της “Ρωμιοσύνης” η κόρη του Έρη Ρίτσου, ο  πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, ο συγγραφέας Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής Γιώργος Βαρθαλίτης, ο υπεύθυνος του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της Φάρις Δημήτρης Κοσμόπουλος, ενώ θα υπάρξει και μουσικό μέρος…

Η Φάρις ανακοίνωσε σχετικά: “Ο Δήμος Καλαμάτας και το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, βραδιά μνήμης και τιμής για το έργο και τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Ο Γιάννης Ρίτσος, το έργο του οποίου έχει τα χαρακτηριστικά ενός επιβλητικού λυρικού αρχιτεκτονήματος, είναι ο πολυγραφότερος ποιητής του 20ου Αιώνα. Τη λαμπρότητα αυτού του έργου, διείδε από νωρίς ο Κωστής Παλαμάς και έγραψε το περίφημο «Να παραμερίσουμε ποιητή για να περάσεις».

Η αφιερωματική εκδήλωση που διοργανώνει το τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», έχει σκοπό να συμβάλλει στην ανακάλυψη ενός έργου το οποίο στο μεγάλο του μέρος παραμένει άγνωστο. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Για τον Γιάννη Ρίτσο εισηγούνται οι:

- Έρη Ρίτσου, Συγγραφέας, κόρη του ποιητή.

- Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

-Αλέξης Ζήρας, Συγγραφέας, μεταφραστής, Κριτικός Λογοτεχνίας.

-Γιώργος Βαρθαλίτης, Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Μεταφραστής.

- Δημήτρης Κοσμόπουλος, Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Μεταφραστής, Διευθυντής του Περιοδικού Νέα Ευθύνη.

Την εκδήλωση, θα πλαισιώσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους οι μουσικοί Νικόλας Παλαιολόγος και Μαρία Κρασσοπούλου”.