Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 11:05

Το γεγονός - L' événement

Το γεγονός - L' événement

Ταινία για πάντα επίκαιρο, αλλά τον τελευταίο καιρό ακόμη περισσότερο, θέμα της αυτοδιάθεσης και ελευθερίας του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας, προβάλλει την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου. Είναι το βραβευμένο, με “Χρυσό Λέοντα”, “Γεγονός” της Οντρέ Ντιβάν, από το βιβλίο της Αρνί Ερνό, που φέτος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θα προλογίσει η εκπαιδευτικός Νινέτα Σωτηράκη.

Η προβολή θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ και το εισιτήριο εισόδου είναι 5 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τους νέους κάτω των 18 ετών. 

Η Filmhouse σημειώνει για την ταινία: “Στην δεκαετία του '60, μια 23χρονη φοιτήτρια λογοτεχνίας η Αν, ανακαλύπτει πως πάσχει «από εκείνη την ασθένεια που πλήττει μόνο γυναίκες και τις μεταμορφώνει σε νοικοκυρές». Η Αν είναι έγκυος  σε μια χώρα και μια εποχή που τιμωρεί την έκτρωση με ποινή φυλάκισης, οι επιλογές της είναι μετρημένες: είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, κάτι που θα σημάνει το τέλος της φοιτητικής ζωής και της ελευθερίας της, είτε θα βρει έναν άλλο, παράνομο τρόπο για να την τερματίσει.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ανί Ερνώ, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η σκηνοθετική ματιά της Οντρέ Ντιγουάν είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική αλλά και μαγνητική, χωρίς να γίνεται καταγγελτική και  χωρίς να δραματικοποιεί υπερβολικά, καταγράφει με απόλυτη καθαρότητα και επώδυνη αλήθεια την κοινωνική πραγματικότητα, την ιατρική και νομική αναλγησία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, που δυστυχώς είναι και απόλυτα επίκαιρη, μιας και το δικαίωμα της στην έκτρωση βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με την πρωτοεμφανιζόμενη Αναμαρία Βαρτολομέι να ενσαρκώνει μια απόλυτα μοντέρνα και συνειδητοποιημένη ηρωίδα την οποία δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσεις με κομμένη την ανάσα στην αγωνιώδη διαδρομή της, το φιλμ κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή και να μην χάνει ποτέ την δύναμή και την ψυχραιμία του ακόμη κι όταν τα όσα βλέπει κανείς στην οθόνη δεν μπορούν παρά να γεμίσουν πόνο, τρόμο ή οργή. To Γεγονός είναι μια ταινία που έρχεται για να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Λέοντα και το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2021, τα Βραβεία Λυμιερ 2022 και δεκάδες άλλες διακρίσεις, η δε συγγραφέας του βιβλίου Arnie Ernaux τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.