Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 16:54

Στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το βιβλίο του Π.Γιαννουλέα “Η δηλητηριάστρια της Μάνης”

Στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το βιβλίο του Π.Γιαννουλέα “Η δηλητηριάστρια της Μάνης”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Στην πιο ώριμη συγγραφική του στιγμή ο Παναγιώτης Γιαννουλέας παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο “Τετράκις εις θάνατον Η δηλητηριάστρια της Μάνης” από τις εκδόσεις Κύφαντα. 

Ποια ήταν η δηλητηριάστρια, ονόματι Αικατερίνη Δημητρέα και τι έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 στη Μάνη και ειδικότερα στην περιοχή της Στούπας, ειναι προ πολλού γνωστά και όταν έγιναν απασχόλησαν το πανελλήνιο. 

Τώρα όμως ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, που ως έφηβος έζησε τα πραγματικά γεγονότα στη Στούπα, που είναι η ιδιαίτερη και πολυαγαπημένη του πατρίδα, επιστρέφει στα γεγονότα αυτά και μέσα από μια οξυδερκή όσο και ευαισθητοποιημένη λογοτεχνική καταγραφή τα φωτίζει με τον ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο και τα αναδεικνύει στις πραγματικές τους διαστάσεις. 

Γιατί όσοι έζησαν τα γεγονότα αυτά στη Στούπα εκείνη την εποχή τα συζητούν μέχρι σήμερα και ας πέρασαν 60 χρόνια από τότε. 

Αυτό που κατάφερε ο συγγραφέας με το βιβλίο του είναι να αποτυπώσει την αλήθεια εκείνων των γεγονότων και την εποχή τους χωρίς περιττούς σχολιασμούς και εξωραϊσμούς. Με τον τροπο του συνεισέφερε καθοριστικά στην ηθογραφία της περιοχής. Κορυφαία σημεία στο βιβλίο του τα δύο τελευταία κεφάλαια, η εκτέλεση και το επίμετρο. 

Το βιβλιο παρουσιάζεται τη Πέμπτη 9 Μαρτίου, στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Αθήνα,στις 7.30 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας. Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Θα συντονίσει ο Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ. Θα παρέμβουν οι Θανάσης Παντές (δημοσιογράφος) και Μάιρα Παπαθανασοπούλου (συγγραφέας).