Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 18:26

Κωστής Παλαμάς - 80 χρόνια μετά τον θάνατό του

Κωστής Παλαμάς - 80 χρόνια μετά τον θάνατό του

Στον Κωστή Παλαμά είναι αφιερωμένη η νέα εκδήλωση του Γραφείου Λόγου και Γραμμάτων της Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις εφτά το βράδυ, στο αμφιθεάτρο της Φιλαρμονικής. Αφορμή η συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του και η εν εξελίξει νέα φιλολογική έκδοση του έργου του από το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς», που βρίσκεται στον δέκατο έβδομο τόμο και όταν ολοκληρωθεί θα εκτείνεται σε πενήντα και πλέον τόμους. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

- Κωνσταντίνος Κασίνης, ομότιμος καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς», με θέμα: «Πολιτική και ποιητική ηθική στο έργο του Παλαμά».

- Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας, πρόεδρος του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Ο Παλαμάς και ο πολιτικός φιλελευθερισμός».

- Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Οι καημοί της Λιμνοθάλασσας του Παλαμά. Μια απόπειρα για νέα ανάγνωση».

- Άννα Κατσιγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια συγκριτικής φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Πάτρας, με θέμα: «Ο Καραϊσκάκης του Παλαμά».

Θα ακουστεί η φωνή του Παλαμά να απαγγέλει, ενώ χαρακτηριστικά του ποιήματα θα διαβάσει ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. Η Μαρία Κρασοπούλου και ο Νικόλας Παλαιολόγος θα παίξουν και θα τραγουδήσουν μελοποιημένο Παλαμά.