Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 00:46

Βίοι Παράλληλοι

Χρύσα (Βαρδέα)-New York Cityscape Χρύσα (Βαρδέα)-New York Cityscape

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ 

Τριάντα πέντε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στην εικαστική έκθεση “Βίοι Παράλληλοι”, που λειτουργεί στο “BlackBox” του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, από το Εικαστικό Εργαστήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Φάρις του Δήμου Καλαμάτας…

 

Είναι εικαστικά έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, εικαστικού-επιμελήτριας.

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων,  που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. 

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ποταμιάνου «η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” αποτελεί μια γιορτή, ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Με αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο. Οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση διαρθρώνουν τα μέρη του διαλόγου αυτού δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης». 

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι των (με αλφαβητική σειρά): Αλέξη Ακριθάκη, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Βελώνη, ΣπύρουΒικάτου, ΓιάννηΓαϊτη, Βάσω Γκαβαισέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, ΓιώργουΓουναρόπουλου, Γιώργο Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, ΈλληΚελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλουρά, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, ΦρύνηςΜουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, ΜαρίαςΣταμάτη, Τάσσου (Τάσσος Αλεβίζος), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλο, Χρύσας  (Βαρδέα) και Γιάννη Ψυχοπαίδη. 

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές: Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Δημήτρη Λυμπερόπουλου.

Χορηγός: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Ωράριο λειτουργίας:  Καθημερινά από τις 09.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.