Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 12:55

Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις

Του Θανάση Παντέ  

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν αλλά η εορταστική περίοδος συνεχίζεται! Ενόψει της Πρωτοχρονιάς λοιπόν κάποιες βιβλιοπροτάσεις εκ μέρους του γράφοντος. Έχουμε και λέμε:


Βασίλης Τζανακάρης, “Ένα παιδί μετράει κεφάλια”, εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας επιχειρεί να εισχωρήσει στις μνήμες από την παιδική του ηλικία, που συνέπεσε με τον εμφύλιο. Αυτοβιογραφικά αφηγήματα που ανατέμνουν τα χρόνια του διχασμού στις Σέρρες, γενέτειρα του συγγραφέα. 

Μίμης Ανδρουλάκης, “Κάτω από τις στάχτες”, εκδόσεις Πατάκη. Ο συγγραφέας, γνωστός για την αφηγηματική του ικανότητα, επιστρέφει στον θεωρούμενο θαυμαστό κόσμο της μεταπολίτευσης με έντονη αυτοβιογραφική διάθεση. 

Ισίδωρος Ζουργός, “Παλιές και νέες χώρες”, εκδόσεις Πατάκης. Από τους αγαπημένους μυθιστοριογράφους της εποχής μας, ο Ισίδωρος Ζουργός, στο νέο του βιβλίο, ανατέμνει την περίοδο της Μπελ Επόκ, 1884-1912, μέσα από τη μοιραία συνάντηση δύο αταίριαστων εραστών. Μια ταραγμένη περίοδος για την ελληνική ιστορία περνά μέσα από την ιστορία τους.

Μάρω Δούκα, “Φελιτσιτά”, εκδόσεις Πατάκη. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που ραγίζουν και πως αυτό συμβαίνει; Ερωτήματα που αναζητούν την απάντησή τους στο νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέως, που ξέρει να κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. 

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, “Ήλιος με ξιφολόγχες”,  εκδόσεις Πατάκη. Μυθιστόρημα του γνωστού Θεσσαλονικιού συγγραφέα, που μας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη του 1931. Σταυροδρόμι κατασκόπων, κυνικών επιδιώξεων και συγκρούσεων, που μπορεί να εκβάλουν σε εμφύλιο πόλεμο εθνικιστών εναντίον αριστερών και Εβραίων, βενιζελικών κατά βασιλικών, τροτσκιστών κατά κομμουνιστών και από κοντά 140.000 πρόσφυγες συνθέτουν ένα σκηνικό εντυπωσιακό ομολογουμένως όσο και οδυνηρό συγχρόνως. Υπάρχουν βέβαια και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν αυτή την εποχή. 

Κλείνω με το βιβλίο του Παναγιώτη Γιαννουλέα, “Τετράκις εις θάνατον - Η δηλητηριάστρια της Μάνης”, εκδόσεις Κύφαντα, που βρίσκεται σε συνεχείς επανεκδόσεις. Μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα με μια γραφή καθηλωτική, που κερδίζει τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος. Ο Γιαννουλέας στην καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα συγγραφικής πορείας του. Βιβλίο με έντονη κινηματογραφικότητα. Σαν να βλέπεις ταινία.