Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 00:42

Στο γραφείο των καθηγητών - Das lehrerzimmer

Στο γραφείο των καθηγητών - Das lehrerzimmer

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αφιερωμένος στην εφηβεία είναι ο Φεβρουάριος από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, που ξεκινά τις προβολές της την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου με την ταινία του Ιλκέρ Τσατάκ “Στο γραφείο των καθηγητών - Das lehrerzimmer”, “όπου ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν τις διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ”.

 

Η ταινία θα προβληθεί στις εννιά το βράδυ της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Παίζουν οι ηθοποιοί Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, για ανέργους, πολύτεκνους και φοιτητές 3 ευρώ και ελεύθερη είναι η είσοδος για νέους κάτω των 18 ετών. 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη σημειώνει για την ταινία: “Ένας τουρκικής καταγωγής μαθητής της πρώτης τάξης ενός γυμνασίου, στοχοποιείται για μία σειρά από κλοπές που έχουν συμβεί στο σχολείο. Η καθηγήτρια των μαθηματικών Κάρλα αποφασίζει να πάρει πάνω της την εξερεύνηση των κλοπών και την αθώωση του μικρού, αλλά σταδιακά μπλέκει σ' ένα σύνθετο ηθικό λαβύρινθο καλών προθέσεων, επιπόλαιων αυθόρμητων χειρισμών, λανθασμένων επιλογών και παρεξηγήσεων, Όσο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τους επιθετικούς συναδέλφους της και τους αγανακτισμένους γονείς, αλλά και απέναντι από τους μαθητές της, τους οποίους δεν σταματά λεπτό να υποστηρίζει.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Βερολινέζου, τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ. Αποφεύγοντας μονοδιάστατες διδακτικές κορώνες, παραδίδει μαθήματα μελετημένου σεναρίου, ερμηνείας και σκηνοθεσίας, στο πώς μεταμορφώνεται ένα κοινωνικό δράμα σχολικού δωματίου σε αγωνιώδες θρίλερ.

Με τη υποβλητική μουσική υπόκρουση του Μάρβιν Μίλερ, που συγχρονίζεται με το χτυποκάρδι της Κάρλα, η κάμερα τρέχει σε διαδρόμους ή εγκλωβίζεται μπροστά σε αυστηρά βλέμματα. Παράλληλα, η διευθύντρια φωτογραφίας Τζούντιθ Κάουφμαν αφαιρεί σταδιακά το χρώμα από τα μάγουλα της ρομαντικής καθηγήτριας, τους τοίχους του σχολείου, τη ζεστασιά των αντικειμένων. Όσο ο Κατάκ ανεβάζει την ένταση, τόσο η Κάουφμαν αποστειρώνει από συναίσθημα τους χώρους. Κι όλα αυτά ισορροπούν εντυπωσιακά με τη μοναδική ερμηνεία της Λεόνι Μπένες, όπου το ιδεαλιστικό πείσμα, η αφέλεια, η σύγκρουση, ο φόβος η απόγνωση, η οργή, η παραίτηση «λέγονται» με τη γλώσσα του σώματος και την έκφραση των ματιών της.

Η ταινία βραβεύτηκε στο τμήμα του "Πανοράματος" στο φεστιβάλ Βερολίνου, είναι υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί τη φετινή γερμανική πρόταση για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας”.