Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 12:15

How to have sex

How to have sex

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Την ταινία του 2023, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, “How to have sex”, της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, προβάλλει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Παίζουν στην ταινία οι Anna Antoniades, Mia McKenna-Bruce και Lara Peake.  Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις εννιά το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, για άνεργους, πολύτεκνους και φοιτητές 3 ευρώ και για νέους κάτω των 18 ετών ελεύθερη. 

 

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη σημειώνει για την ταινία της Τετάρτης: “Τρεις φίλες από την Αγγλία, που έχουν μόλις ολοκληρώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις τους, καταφθάνουν στα Μάλια της Κρήτης, με προορισμό ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι γεμάτο ποτά, διασκέδαση, πάρτι και σεξ. Η ειδυλλιακή έναρξη του ταξιδιού τους, ωστόσο, σύντομα επισκιάζεται από τις τραυματικές συνέπειες της συναναστροφής τους με δύο αγόρια που γνωρίζουν στο ξενοδοχείο.

Η ταινία, χάρη στη σκηνοθετική οξυδέρκεια της νεόκοπης Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, είναι μια νηφάλια κοινωνική σπουδή στη συναίνεση και ταυτόχρονα ένα κινηματογραφικό εγχειρίδιο στα «αποδεκτά δεδομένα» της ερωτικής προσέγγισης. Με ποιο τρόπο η ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των εφήβων λίγο πριν ή λίγο μετά τα 18, όχι μόνο καθορίζει αλλά και επιβάλλει τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους, απλά και μόνο επειδή έτσι κάνουν όλοι, επειδή είναι «κουλ», αδιαφορώντας για τα πραγματικά θέλω και τα προσωπικά όρια.

Με τη ρεαλιστική της ματιά που θυμίζει ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτης εμβαθύνει στο πάντα επίκαιρο θέμα του συναινετικού σεξ και ταυτόχρονα καταφέρνει να γεμίσει την ταινία της εκρηκτική ενέργεια. Πρώτα ακούει τους ήρωες της και μετά αναλύει τις προβληματικές πτυχές των πράξεών τους, χωρίς να ξεχνά την καταγωγή και την ηλικία τους. Ακόμα και ο τίτλος της ταινίας δεν είναι τυχαίος, υπάρχει για να δηλώσει όχι πώς γίνεται το σεξ, αλλά πώς οφείλει να είναι. Αυθόρμητο και ενθουσιώδες, ισότιμα υπομονετικό και ειλικρινές.

Η ταινία βραβεύτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ως καλύτερη ταινία".