Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 19:48

«ΧΛΟΜΑ ΒΟΥΝΑ - στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» της Τίνας του Κουτσουμπού

«ΧΛΟΜΑ ΒΟΥΝΑ - στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» της Τίνας του Κουτσουμπού

Το νέο βιβλίο της Τίνας Κουτσουμπού, ιστορικό μυθιστόρημα «ΧΛΟΜΑ ΒΟΥΝΑ – στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στη Μεσσήνη, στις οχτώ το βράδυ στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Φίλοι του Μουσείου Τάκη κατσουλίδη, η συγγραφέας Τίνα Κουτσουμπού και οι εκδόσεις ΑΩ…

 

Η παρουσίαση θα γίνει από τον φιλόλογο και συγγραφέα Άγγελο Λάππα, την ιστορικό Μαρία Ξυδιά και τον φιλόλογο και πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Βασίλειο Μπαζάνη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας Δήμητρα Λιαράκου, ενώ θα υπάρχει και μουσικό μέρος με τον Θάνο Πέτρουλα που θα παίξει κιθάρα.

Το βιβλίο

Με ιστορικό φόντο την Μεσσηνία λίγο πριν τις αρχές του 20ού αιώνα και την Βιέννη και το Τιρόλο της Αυστροουγγαρίας από το 1870 έως τις αρχές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, το βιβλίο αφηγείται την δράση του εμβληματικού Θεόδωρου Χρηστομάννου - πιονιέρου των Δολομιτών, και των Μεσσήνιων φίλων του, οι οποίοι οραματίστηκαν και υλοποίησαν την τουριστική μετεξέλιξη μιας ολόκληρης περιοχής (Δολομιτικές Άλπεις στη σημερινή Βόρειο Ιταλία), εξαιρετικού φυσικού κάλλους σε θέρετρο αξιώσεων. Είναι η ιστορία που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της επιμονής, της διορατικότητας και της ανιδιοτέλειας προς χάρη του κοινωνικού συνόλου και ενθαρρύνει την εθελοντική πρωτοβουλία και την ομαδική δουλειά. Από την άλλη μας συστήνει ένα άγνωστο συμπατριώτη μας της διασποράς, που με το ελληνικό δαιμόνιο και την τόλμη του ευεργέτησε όσο λίγοι τον ξένο τόπο. Το βιβλίο παρουσιάστηκε ήδη την 25η Νοεμβρίου 2023 στην Καλαμάτα και την 10η Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη.

Βιογραφικό

Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος σε πολιτιστικές και συγγραφικές ενώσεις και διετέλεσε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και γενική γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Διηγήματά της  βραβεύτηκαν σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο).

Άρθρα της και διηγήματά της δημοσιεύθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, σε εφημερίδες καθώς και σε λογοτεχνικά blogs. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ιστορικού μυθιστορήματος, δημιουργικής γραφής και διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

«Ο καινούργιος κι επτά ακόμη διηγήματα» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015),

«Του καιρού γυρίσματα» (εκδ. Διάνυσμα, 2016),

«Ιστορίες του Νότου» (εκδ. Μικρές εκδόσεις, 2018),

«Η Καλαμάτα στην τσέπη, τουριστικός οδηγός στα ελληνικά και στα αγγλικά (Kalamata a pocket guide)» (εκδ. 24 γράμματα, 2020),

«Το νερό που μ’ εκδικήθηκε» (εκδ. ΑΩ, 2021),

«Χλομά βουνά - στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» (εκδ. ΑΩ, 2023).