Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 19:35

Μαριάννα Κατσουλίδη

Χορεύτριες, στρατιώτες, ζώα, μυθικά πλάσματα μπλέκονται μεταξύ τους σε έναν χορό στα έργα της Μαριάννας Κατσουλίδη. Η Μεσσήνια εικαστικός παρουσιάζει νέα ατομική έκθεση με τίτλο «Animus - Anima(l)» στην αθηναϊκή γκαλερί «Περιτεχνών»...

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου
Ανοιχτά: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 20.30, Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 14.30 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Περιτεχνών, Ηροδότου 5, Κολωνάκι

Την έκθεση, στον κατάλογο, προλογίζει η ιστορικός τέχνης - εκτιμήτρια Ειρέν Παλιούρα, η οποία σημειώνει: «Οι αναφορές στο animus με τις αυστηρές μορφές των χορευτριών και στο anima με την εκφραστική γλυκύτητα των στρατιωτών, είναι σαφείς. Σύμφωνα με τον Καρλ Γιούνγκ anima είναι το θηλυκό στοιχείο στον άνδρα, animus το αρσενικό στοιχείο στη γυναίκα. Και τα δυο είναι δυναμικά, ενεργητικά στοιχεία που διακρίνουν και τα δύο φύλα. Κινητοποιούν και ζωογονούν την ψυχή προς περισσότερη έκφραση, δημιουργικότητα και επικοινωνία με το ασυνείδητο. Ανοίγουν ένα μονοπάτι προς την ολοκλήρωση.
Η anima είναι το αρχέτυπο της ζωής. Αντιπροσωπεύει όλες τις γυναικείες τάσεις του άνδρα: συναισθηματικότητα, διαίσθηση, ενσυναίσθηση, οικειότητα με τη φύση, καλλιτεχνικές τάσεις, την ικανότητα να αγαπά προσωπικά και τη σχέση με το ασυνείδητο. Για το λόγο αυτό οι ανδρικές μορφές των έργων φαίνονται συναισθηματικές, εύθραυστες, υποκειμενικές και ενδοσκοπικές. Το animus αντιπροσωπεύει όλες τις αρσενικές ψυχολογικές τάσεις της γυναίκας όπως αντικειμενικότητα, πρακτική σκέψη, ενδιαφέρον για τους ηθικούς νόμους και διανοητικότητα. Στους πίνακες αποδίδεται με τις γυναικείες μορφές να αποπνέουν επιβλητικότητα, ανεξαρτησία, αυταρχικότητα, διανοητικότητα και δύναμη χαρακτήρος. Χρωματικά, οι έννοιες των anima και animus ενισχύονται με την επιλογή της αχρωμίας στις χορεύτριες και της χρήσης του έντονου χρώματος στους στρατιώτες».

Βιογραφικό
Η Μαριάννα Κατσουλίδη σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 30 ομαδικές. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη Σκηνογραφία και την Χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της Ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Soylent Green στη Μεσσήνη Αταξίδευτα »