Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 12:23

Λέσχη: Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη διοργανώνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, τιμώντας τη μνήμη του, 27 χρόνια μετά το θάνατό του. Την Κυριακή στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Εργατικό Κέντρο)...

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς - Τάσος Λειβαδίτης» παραγωγής ΕΡΤ, η ταινία «Συνοικία το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, της οποίας το σενάριο έγραψε ο Λειβαδίτης, ενώ ενδιάμεσα θα προβάλλονται αποσπάσματα από ποιητικά έργα του.
Στη «Συνοικία το Όνειρο» που τιμήθηκε με το βραβείο φωτογραφίας και β' ανδρικού ρόλου στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961, «πρωταγωνιστούν τα δράματα, οι περιπέτειες, οι έρωτες και οι μικροκομπίνες των κατοίκων μιας γειτονιάς της Αθήνας, οι οποίοι αν και ζουν στη φτώχεια, ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.
Θεωρείται μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες για τις αυθεντικές νεορεαλιστικές εικόνες της, η οποία καταγράφει με συγκινητική ειλικρίνεια την αληθινή, μακριά από τα πλατό της Finos Film, αθηναϊκή πραγματικότητα του '60. Το "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" με τη φωνή του Μπιθικώτση αποτυπώνει γλαφυρά όλη την απελπισία της, μα το αισιόδοξο φινάλε ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας. Η ταινία ξεσήκωσε αντιδράσεις και απαγορεύτηκε για μικρό διάστημα, ο Αλεξανδράκης δεν ξανακάθισε πίσω από την κάμερα, όμως το ελληνικό σινεμά και η ενηλικίωσή του του χρωστάνε πολλά».
Η προβολή διοργανώνεται με τη βοήθεια της ΕΡΤ και της Papandreou Films που παραχώρησε ευγενικά την κόπια της ταινίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.

Πρόγραμμα
20:00 Ντοκιμαντέρ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ [2011]
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
21:00 ταινία
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ [1961]
Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης
Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Μάνος Κατράκης

Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φανταστική Καλαμάτα Μια φάλαινα κι ένα ποντικάκι »