Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 22:42

Γάλλος ποδηλάτης περιηγείται στη Μεσόγειο και επέλεξε την Αλαγονία για να “ξεχειμωνιάσει”

Γάλλος ποδηλάτης περιηγείται στη Μεσόγειο και επέλεξε την Αλαγονία για να “ξεχειμωνιάσει”

Τον λένε Côme Blanchin και είναι από ένα μικρό χωριό της Προβηγκίας, στη Γαλλία. Ξεκίνησε στα μέσα Μάρτη να γνωρίσει τη Μεσόγειο με το ποδήλατό του. Πριν από ένα μήνα έφτασε στην Αλαγονία Ταϋγέτου. Στο πολυπολιτισμικό ορεινό χωριό του Δήμου Καλαμάτας θα μείνει σχεδόν μέχρι το τέλος του χειμώνα. Αυτόν τον ένα μήνα, μαζί με την ελληνοαμερικανίδα Αλαγόνια Μέλανη Αλεξέα και τον Ιρλανδό Evan Walsh, που τον φιλοξενούν, ο Côme Blanchin μαθαίνει να μαζεύει ελιές, δουλεύει σε οικολογικές καλλιέργειες, κάνει διάφορες άλλες εργασίες. Επιπλέον ο Côme με την Μέλανη και τον Evan προσφέρουν τις γνώσεις τους, τον κόπο τους, το χρόνο τους, τις ιδέες τους για να βοηθήσουν την κοινότητα, να γίνουν πράγματα στην Αλαγονία που υπηρετούν έναν τρόπο ζωής οικολογικό, με αλληλεγγύη στην κοινότητα και με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις…

Γνωρίσαμε τον Côme Blanchin την Κυριακή, στην υπέροχη γιορτή που διοργάνωσαν η Κοινότητα της Αλαγονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αλαγονίας και η Ορεινή Ακαδημία του Ταϋγέτου για τα παιδιά και τα Χριστούγεννα. Μια γιορτή με παραδοσιακά παραμύθια, τραγούδια, μουσικές και χορούς, με εργαστήρια δημιουργίας οικολογικών χριστουγεννιάτικων στολιδιών, με φυτεύσεις δέντρων, με την παραδοσιακή φασολάδα στο καζάνι, με φρούτα και με ένα φανταστικό γλύκισμα χωρίς ζάχαρη και άλλα υλικά επιβαρυντικά για την υγεία. Ο Côme, όπως και ο Evan με τη Μέλανη, είχαν καθοριστικό ρόλο στην ετοιμασία και την επιτυχία αυτής της γιορτής. 

Είναι 28 χρόνων, πολεοδόμος χωροτάκτης, έχει εργαστεί στο Δήμο του Παρισιού με αντικείμενο την ειδικότητά του. Ξεκίνησε την περιήγησή του στη Μεσόγειο με το ποδήλατό του στα μέσα του περασμένου Μάρτη. Από τη Γαλλία πέρασε στην Ισπανία, μετά στη Σαρδηνία, ακολούθως στην Κορσική. Ξαναμπήκε στη Γαλλία και στη συνέχεια έφτασε με το ποδήλατό του στην Ιταλία. Από εκεί με το καράβι ήρθε στην Πάτρα, πήγε στην Κεφαλονιά, ξαναγύρισε στην Πελοπόννησο και εδώ και ένα μήνα είναι στην Αλαγονία του Ταϋγέτου. Προηγουμένως είχε περάσει από την Κυπαρισσία και την Τριφυλία, καθώς και από τη Μάνη, κάνοντας το γύρο Καλαμάτα-Μάνη-Σπάρτη. Μετά από τη Σπάρτη ανέβηκε στην Αλαγονία. 


Côme Blanchin και Evan Walsh

Είναι μια περιήγηση με πολλές ομοιότητες με το ταξίδι που είχε κάνει πριν από χρόνια και ο Ιρλανδός Evan. Και εκείνος ταξίδευε στον κόσμο με το ποδήλατό του, στην Καλαμάτα γνωρίστηκε με τον Γιώργο Κυριακόπουλο, ο οποίος του έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του στην Αλαγονία για να μείνει. Έτσι ο Evan βρέθηκε στην Αλαγονία, ενώ, όπως μας είπε ο Côme, εκείνον τον οδήγησε στην Αλαγονία ένα διαδικτυακό φόρουμ για ταξιδευτές ποδηλάτες και για ανθρώπους σε διάφορα μέρη του κόσμου που μπορούν να τους φιλοξενήσουν μέχρι να ξεκουραστούν. Η Μέλανη και ο Evan λοιπόν είχαν δηλώσει στο φόρουμ αυτό ότι μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους που ταξιδεύουν με το ποδήλατό και έτσι η Αλαγονία έχει την τύχη να φιλοξενεί έναν ακόμη άνθρωπο του κόσμου. Χάρη σε αυτό το φόρουμ ο Γάλλος ταξιδευτής είχε πριν από την Αλαγονία φιλοξενηθεί για σύντομη ξεκούραση σε ένα αγρόκτημα στην Κυπαρισσία.

Ο Côme μας είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος στην Αλαγονία, η οποία άλλωστε, σημείωσε, του θυμίζει κάπως και το δικό του χωριό. Μάλιστα ανέφερε ότι περιμένει και τους γονείς του να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Για τις γιορτές οι γονείς του Côme έχουν ήδη κάνει κράτηση καταλύματος στην Καλαμάτα. 

Από την Αλαγονία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε ακριβώς θα φύγει, αν και αποκλείεται να μείνει περισσότερο από τον ερχόμενο Φλεβάρη. Στο σπίτι του, στη Γαλλία, υπολογίζει να επιστρέψει στο τέλος του 2022. Μετά την Αλαγονία θα συνεχίσει το ταξίδι του με το ποδήλατο στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα πάει στην Τουρκία, μετά θα επιστρέψει στην Ελλάδα και ακολούθως θα περιηγηθεί και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. 

Είναι φυσικό να αισθάνεται χαρά ο Evan για τον φιλοξενούμενό του, έναν ταξιδευτή ποδηλάτη όπως ήταν και ο ίδιος. Μας είπε ότι η συνύπαρξη με τον Côme είναι πολύ εύκολη και πως υπάρχει πολύ καλή συνεννόηση στο να γίνουν οι δουλειές του καθημερινού προγράμματος. Μάλιστα σχολίασε ότι ο ίδιος με τη Μέλανη μαθαίνουν στον Côme δουλειές που δεν γνωρίζει, όπως το μάζεμα των ελιών, ενώ και εκείνος τους μαθαίνει δουλειές που οι ίδιοι δεν ξέρουν, φέρνοντας ως παράδειγμα ηλεκτρονικά προγράμματα, όπως το illustrator.

Η γιορτή της περασμένης Κυριακής στην Αλαγονία ήταν υπέροχη, τη χάρηκαν παιδιά και μεγάλη. Όμως και η γνωριμία με τον Côme Blanchin ήταν τόσο ωραία… Ένας ταξιδευτής σεμνός, ευγενής, χαρούμενος. Να έχει καλό δρόμο όταν συνεχίσει το ταξίδι του!

Σταύρος Μαρτίνος