Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 10:34

Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των τσιγγάνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των τσιγγάνων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η σημερινή και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ” ζητά τη θεσμική καθιέρωση και την ανάδειξη της Ημέρας Μνήμης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι οι τσιγγάνοι πλήρωσαν τον πιο βαρύ φόρο αίματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Δολοφονήθηκε τουλάχιστον το 25% των Ρομά της Ευρώπης!...

Σε μήνυμά της για τη σημερινή επετειακή ημέρα η “Ελλάν Πασσέ” σημειώνει: “Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» τιμά την 2α Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά κατά τη διάρκεια των φρικαλεοτήτων των ναζιστικών στρατευμάτων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο θάνατο, ο «Αφανισμός» («Ποράιμος») των Τσιγγάνων έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης.

Η Ελλάν Πασσέ συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά με ενδεκαμελή αποστολή απαρτιζόμενη από νέους και νέες Ρομά στην Κρακοβία και το Άουσβιτς στα πλαίσια των πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά (75η Επέτειος Γενοκτονίας των Ρομά).

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα διεκδικήσουμε τη θεσμική καθιέρωση και ανάδειξη της Ημέρας Μνήμης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως μία ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ου αιώνα.

Μία ημέρα σύμβολο αντίστασης και διατήρησης της μνήμης τόσο για τους νεότερους όσο και για τους μεγαλύτερους, μία ημέρα η οποία θα υπενθυμίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο ρατσισμός και το μίσος για τη διαφορετικότητα, ο φυλετικός και κοινωνικός διαχωρισμός και ο σκοταδισμός, παθογένειες τις οποίες δυστυχώς βιώνει η τσιγγάνικη κοινότητα σε μεγάλο βαθμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.