Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 18:23

Προκαταρκτική έρευνα για Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο

Προκαταρκτική έρευνα για Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο

Πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να ελεγχθούν, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, ώστε να διαπιστωθεί εάν με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις απόδοσης τιμής για το Πολυτεχνείο, προκάλεσαν παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό και διέγερση σε ανυπακοή. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εισαγγελική παραγγελία αφορά τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη…

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εξέλιξη που δεν πρέπει να προκαλεί γέλια αλλά προσοχή για την αποφυγή διολίσθησης σε πρακτικές παλιότερων πολιτικών περιόδων της χώρας. Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι πρόκειται για την επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Η προκαταρκτική έρευνα διενεργείται με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου από την Κρατική Ασφάλεια, ενώ σύμφωνα με κεντρικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από αναφορά του Φαήλου Κρανιδιώτη, προέδρου του κόμματος της Νέας Δεξιάς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σχετικά: “Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια. Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος”.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανακοίνωσε: “Η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να "βάλει στο γύψο" τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας”.