Το πρώτο μέρος λοιπόν της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 ξεκινά σήμερα, θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή 9 Απρίλη και θα ακολουθήσουν το δεύτερο και τρίτο μέρος μέσα στο 2021. Η συνδιάσκεψη θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και με έδρα την Αθήνα και οι εργασίες της θα μεταδοθούν από τη σελίδα της Ελλάν Πασσέ στο Facebook και το κανάλι της στο Youtube.
H Συνδιάσκεψη είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την πνευματική αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που θα στείλουν το μήνυμά τους.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει σήμερα στις 4.20 το απόγευμα, στο στρογγυλό τραπέζι που θα έχει ως θέμα “Πολιτικές στέγασης στο δρόμο της ένταξης”.
Άλλες θεματικές είναι: “Εκπαίδευση και Απασχόληση. Καλές πρακτικές και διαδικασίες ένταξης”, “Από την παραδοσιακή ιατρική στην εποχή του Covid-19. Ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στις δομές υγείας”, “Οι πολιτικές για τους Ρομά, το παράδειγμα της Ελλάδας”. Επίσης θα παρουσιαστεί η Πρωτοβουλία για τη “Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ”.
Θα μιλήσουν επίσης αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πρεσβευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι διευθύνσεων εκπαίδευσης, υπηρεσιών, φορέων, οργανώσεων.
Μεταξύ των συντονιστών της συνδιάσκεψης είναι ο δικηγόρος από την Κυπαρισσία Ηλίας Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος της Ελλάν Πασσέ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004