Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 01:53

Ιδιωτικοποιείται πλήρως η ΔΕΗ - “Έγκλημα κατά του λαού” καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιωτικοποιείται πλήρως η ΔΕΗ - “Έγκλημα κατά του λαού” καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο 34%, από το 51% που είναι σήμερα, θα μειωθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσα από την αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αντιδρά έντονα, μιλώντας για έγκλημα κατά του ελληνικού λαού και τονίζοντας ότι “η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας, είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων”...

Η διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 750 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο, θα μειωθεί από το 51%, στα επίπεδα του 34%.

Με ανακοίνωσή του το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα) αναφέρουν πως στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, στόχος είναι να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, ώστε να φτάσει τα 9,1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών), να επεκταθεί σε γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αποκτήσει «αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο».

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ έχει συγκληθεί για τις 19 Οκτωβρίου 2021 και η διαδικασία της αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Για αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει: “Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;”.