Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 18:33

Πρόταση Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση - Οριο τριών θητειών σε Βουλή

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Πρόταση για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, απευθείας από τα μέλη του κόμματος, με ενιαία λίστα, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί πρόταση θέσπισης ορίου τριών θητείων ή 12 συνεχόμενων χρόνων για τα στελέχη στη Βουλή, στη Ευρωβουλευτή, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ…

Οι προτάσεις αυτές και άλλες που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται από στελέχη ως ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση του κόμματος, με καθολική ψηφοφορία, προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνονται μετά το συνέδριο, το οποίο και θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες τόσο για την προεδρία όσο και για την Κεντρική Επιτροπή. Θεωρείται ότι άνοιγμα στη βάση δημιουργεί κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα και τη συμμετοχή των μελών στις κομματικές διαδικασίες. 

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ορίου στις διαδοχικές θητείες, προτείνεται το ανώτατο όριο να είναι οι τρεις θητείες ή τα 12 συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή, την Ευρωβουλή, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. 

Επίσης μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται με μια απλή αίτηση σε Ομάδα Μελών του κόμματος ή κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ.