Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 19:08

Ένας χρόνος κυβέρνησης της Αριστεράς. Προχωράμε μπροστά!

Ένας χρόνος κυβέρνησης της Αριστεράς. Προχωράμε μπροστά!

Του Δημήτρη Λεβέντη* 
Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση της Αριστεράς και την προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από τη βαθύτερη και πλέον μακροχρόνια κρίση της σύγχρονης ιστορίας της... 

Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση έθεσε την επώδυνη συμφωνία που κατέληξε με τους δανειστές στην κρίση των πολιτών. Ζήτησε εντολή για την εφαρμογή της με δίκαιη ανακατανομή των βαρών, ανακούφιση των πλέον βεβαρημένων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος. Παθογενειών που το παλιό πολιτικό σύστημα εξέθρεψε και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Με αυτή την εντολή η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά τομών που αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας προσπάθειας με ορίζοντα τετραετίας. Τομές που η καθημερινή καταιγίδα παραπληροφόρησης και φτηνής προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ και των διαφόρων παπαγαλακίων τους προσπαθεί να εκμηδενίσει και να αποσιωπήσει μέσα στη δίνη μιας ακατάσχετης και άνευ προηγουμένου στην ιστορία του τόπου καταστροφολογίας.
Σταχυολογούμε λοιπόν:
• Ενισχύθηκαν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και στον προϋπολογισμό του νέου έτους το ποσό θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια. Εξασφαλίστηκαν:
- Δωρεάν ρεύμα σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (90.000 νοικοκυριά, 212.000 πολίτες)
- Δωρεάν νερό σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης (58.000 νοικοκυριά, 111.000 πολίτες)
- Επιδότηση ενοικίου σε 21.296 δικαιούχους του προγράμματος ανθρ/κής κρίσης.
- Δωρεάν μετακινήσεις ανέργων σε αστικές συγκοινωνίες
- Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 30 Δήμους (αντί 13 ως τώρα).
- Δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους της χώρας για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων πολιτών με όλα τα προγράμματα.
- Σχολικά γεύματα: Τη νέα χρονιά, 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία.
- Η Κάρτα Αλληλεγγύης έχει ανανεωθεί 13 φορές για 148.000 δικαιούχους.
• Προωθήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα της Υγείας:
- Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Έχει ξεκινήσει η πρόσληψη 3.500 γιατρών και άλλου προσωπικού.
- Αναδιοργανώθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Ψηφιοποιήθηκαν εκατομμύρια σελίδες με συνταγογραφήσεις για έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Από μηδενική βάση καταρτίστηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) με βασικό μέλημα τον εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες.
- Εξοικονομήθηκαν χρήματα από την μετεγκατάσταση σε δημόσια κτήρια, μη πληρώνοντας πλέον ενοίκια.
• Κατοχυρώθηκε η αποβολή των εργολάβων από το σύστημα υγείας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.
• Επιτέλους ερευνάται το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και πλέον προχωρούν οι διώξεις για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις στο Γενικό Διευθυντή και σε μέλη των προηγούμενων Διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
• Για πρώτη φορά δόθηκε προτεραιότητα στην Παιδεία. Έτσι:
- Στη δευτεροβάθμια, έγιναν για το 2015-16, 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% περισσότερες από πέρσι)
- Στην Ειδική Αγωγή έγιναν για το 2015-16 περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι).
- Φέτος, όλα τα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές.
- Προχώρησε σε αλλαγές στο Γυμνάσιο με εξέταση μόνο σε τέσσερα μαθήματα, έξτρα ενισχυτική διδασκαλία και επανεξέταση σε 10 μέρες για όσους αποτυγχάνουν.
- Ψηφίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα.
• Το 2015 η κυβέρνηση πέτυχε υπεραπόδοση στο στόχο του πλεονάσματος. Είχε δεσμευτεί για στόχο -0,25% και κατάφερε να κλείσει στο +0,7%.
• Εξασφαλίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
• Παρείχε την ελεύθερη πρόσβαση για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
• Εξασφάλισε τη διατήρηση των κύριων συντάξεων και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
• Επανεκκίνησε τα μεγάλα έργα υποδομών. Εξασφάλισε αξιόπιστα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και απέφυγε τον κίνδυνο αποζημιώσεων που προέκυπτε από τις λεόντειες συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
• Κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις παραχώρησης στους αυτοκινητόδρομους, με συνολικό όφελος 765 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
• Προχώρησε στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.
• Έγινε πράξη η δέσμευση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.
• Πέτυχε την υπογραφή νέων συμβάσεων με ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον τόσο για την παραχώρηση του ΟΛΠ όσο και για το Ελληνικό.
• Προχώρησε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με την ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
• Έκανε πράξη τη δέσμευσή της για την απλή αναλογική.
• Προχώρησε για πρώτη φορά στο άνοιγμα και τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει ταχύτατα.
• Ψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προσφέρει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και ισχυρά κίνητρα για τους επενδυτές.
• Πέτυχε το 2015 η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
• Ψηφίστηκε ο Νόμος σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
• Ξεκίνησε και συνεχίζει την προσπάθεια κάθαρσης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό. Επέμεινε στην υποχρέωση συμμόρφωσης της ΕΠΟ με τον πειθαρχικό κώδικα της UEFA, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.
• Στον αγροτικό τομέα, με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δις ενώ για το 2016 θα καταβληθούν άλλα τόσα. 
• Έγινε πράξη μια βασική δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό: Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας ολοκληρώνεται, παρά τον λυσσαλέο πυρηνικό πόλεμο των διαπλεκόμενων βαρόνων της ενημέρωσης που για πρώτη φορά βλέπουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.
- Τα 255 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα διατεθούν για:
- Την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.
- Την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Το πρόγραμμα «Γυρίζουμε Ελλάδα», για κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
- Την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων στους επόμενους μήνες με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Στον ένα χρόνο κυβέρνησης της αριστεράς έχουν γίνει πολλά βήματα. Όπως και λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις. Όμως η προσπάθεια για να ξαναστηθεί η Ελλάδα στα πόδια της, με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη, έχει ξεκινήσει. Μια προσπάθεια πολύ δύσκολη, που αναμετριέται κάθε φορά με τον κραυγαλέο λόγο, τον πολεμικό λαϊκισμό και την τραγική ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο θεσμικό της ρόλο και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που θέλουν τη χώρα δέσμια στα γρανάζια του παλιού κατεστημένου και της οπισθοδρόμησης. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Προχωράμε μπροστά!

*μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας