Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 11:12

KALAMATA 21: Με τα μάτια στο μέλλον ή με τις σκέψεις στο παρελθόν;

KALAMATA 21: Με τα μάτια στο μέλλον ή με τις σκέψεις στο παρελθόν;

Του Ανδρέα Ζαγάκου 
Υποδεχτήκαμε χθες τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, που θα αποφασίσουν ποια ελληνική πόλη θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Αύριο στις 12ː15, στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που θα δώσει τον τίτλο σε μια από τις τρεις φιναλίστ: την Ρόδο, την Ελευσίνα και την Καλαμάτα. Στην ενδιάμεση ημέρα αποφάσισα να γράψω αυτά τα δύο λόγια για την υποψηφιότητα της πόλης μου, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχω εκφράσει δημόσια την άποψη μου, κάτι που έχει γίνει από πολλούς φίλους...

Η εθελοντική εμπλοκή μου, εδώ και δύο χρόνια, στις ομάδες εργασίας του Κ21 δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την στάση μου απέναντι στην υποψηφιότητα της πόλης μου. Σαφώς είμαι υπέρ της ανάδειξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Γνωρίζω ότι πολλοί φίλοι δεν συμφωνούν μαζί μου. Σέβομαι απόλυτα την θέση τους και πραγματικά έχω μελετήσει με προσοχή τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιλαμβανόμενος ότι μοναδικό κίνητρο της κριτικής τους ήταν το καλό της πόλης. Έχω αντιμετωπίσει βέβαια και αρνητικές κριτικές, που ως μόνο τους υπόβαθρο είχαν είτε την άγνοια, είτε την εμπάθεια, είτε την πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και το «μαύρο» παρελθόν της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Φυσικά, αξιοποίησα και αυτές τις τοποθετήσεις στην σκέψη μου, αν και διαφωνώ κάθετα με αυτές τις προσεγγίσεις κριτικής, καθώς τέτοιες κριτικές εμπεριέχουν προσωπικά στοιχεία, και ως εκ τούτου αδιευκρίνιστα και αδιάφορα στον δημόσιο διάλογο, και άλλες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα αφορούν αμαρτίες του παρελθόντος που συνέβησαν σε άλλες πόλεις, και που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, και που πιθανόν δεν θα έχουν με την όποια πραγματικότητα του 2021.

Το «πάρτι» της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, αν είναι η κύρια αντίρρηση για την μη ανάληψη του τίτλου από την Καλαμάτα, δείχνει μια εκ προοιμίου αδυναμία των θεσμών της πόλης, αλλά κυρίως της κοινωνίας για αποτελεσματικό έλεγχο και υγιή διαχείριση του γεγονότος.

Δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την αντίληψη, αν θέλω να είμαι υπεύθυνος πολίτης, πολύ περισσότερο δε, αν εκ των προτέρων, ακυρώνω την θετική διάθεση των νέων δυνάμεων της πόλης για συνετή και έντιμη διαχείριση.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας αφορά την Καλαμάτα των νέων ανθρώπων που με γνώση, υπευθυνότητα και εργασία θα οδηγήσουν την πόλη πολλά χρόνια μετά το 2021. Η ευκαιρία του τίτλου έχει να κάνει με μια εξωστρεφή ευρωπαϊκή αντίληψη προετοιμασίας μέχρι το 2021, αλλά κυρίως με μια πορεία που με άξονα τον πολιτισμό και τον ουμανισμό, μέσα από την ελληνική παράδοση, τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, θα δώσουν την δυνατότητα στις επόμενες γενιές να ζουν σε μια πόλη πρότυπο, μέσα από την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη.

Να θυμόμαστε ότι πάντα ένα όραμα βοηθά την δημιουργικότητα της κάθε κοινωνίας και απελευθερώνει την δυναμική των νέων ανθρώπων.

Καλή επιτυχία «KALAMATA ‘21»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στερνή μου γνώση! Πικρές αλήθειες για το ΓΠΣ »