Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 01:26

Κυβέρνηση Μαρέβας Μητσοτάκη…

Κυβέρνηση Μαρέβας Μητσοτάκη…

Του Πέτρου Τατούλη* 
Την ώρα του λαμπρού εορτασμού για τα Ναυαρίνεια, ο Πρωθυπουργός της χώρας με την σύζυγό του σε διπλανή παραλία επέλεξαν το μπάνιο τους.
Με τον τίτλο «Live your Myth in Greece» θα μπορούσε να βγει στη δημοσιότητα  το νέο σποτ της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης του. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορεί η κοινή γνώμη να έχει τεκμηριωμένη άποψη για το πού οδεύει το πράγμα. Άλλωστε, ως Έλληνες και Ελληνίδες που ζούμε στην χώρα, ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση η «κανονικότητα» να αφορά κι εμάς, τη βελτίωση της ζωής μας και την πορεία της χώρας. Να μην είναι δηλαδή μια «κανονικότητα» που αφορά απλά τα υπουργικά κουστούμια και τον μύθο που δικαίως ζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης...

Με την ευκαιρία ωστόσο της παρουσίας του στην Καλαμάτα, και δη την Πελοπόννησο, ο θεσμικός μου ρόλος, αλλά και η διαχρονική μου παρουσία στα κοινά της Πελοποννήσου τα τελευταία τριάντα χρόνια, όσο και η σημαντική συμβολή της τελευταίας εννεαετούς διακυβέρνησης στην αναπτυξιακή τροχιά του τόπου μου, δεν μου επιτρέπει να μην του πω δυο πράγματα.

Πρώτον, ότι παραβρίσκεται πάντοτε στην Πελοπόννησο ως ένας περαστικός επισκέπτης, είτε για να αναδείξει τους εκλεκτούς του (κομματικούς χρισματούχους) στις θέσεις ευθύνης που ο ίδιος επέλεξε, είτε για να συμμετέχει σε επιτυχίες που ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως συνεισφορά. Ποια άλλωστε η συνεισφορά του είτε στην επένδυση της Costa Navarino είτε στον τουρισμό της Πελοποννήσου; Καμία απολύτως.  Όσο για το δεύτερο θέμα, ο ίδιος είναι που υπονομεύει σε κάθε ευκαιρία την αναπτυξιακή τροχιά της πελοποννησιακής τουριστικής οικονομίας. Τουλάχιστον, αυτό έπραττε προεκλογικά, εναντίον της Πελοποννήσου και της επενδυτικής ψυχολογίας. Με ψέματα και κατασκευασμένους αριθμούς.

Δεύτερον, ότι, όπως πάντοτε, δεν είπε τίποτε, για την Πελοπόννησο, πέρα από τα χιλιοειπωμένα για τους οδικούς άξονες, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις με όσους είχαν επί δεκαετίες την ευθύνη για αυτές τις υποδομές και ολιγώρησαν. Κανένα σχέδιο, ούτε και όραμα, παρά μόνον η αποτύπωση μιας κομματικής ευφορίας και η συνεχής επωδός περί «κανονικότητας» και «επιχειρηματικής φιλικότητας». Συγκεκριμένο, ουδέν.

Τρίτον, ότι, όσα ψέματα και να πει (τα έλεγε προεκλογικά, τα λέει και μετεκλογικά), το έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου» ανήκει στους πολίτες της Πελοποννήσου και φέρει ακέραια την υπογραφή της δικής μας Περιφερειακής Αρχής: από το σχεδιασμό, την υλοποίηση, έως και την σύμβαση που προσωπικά υπέγραψα. Τα δικά του στελέχη και ο δικός του εκλεκτός περιφερειάρχης έχουν την ευθύνη για την επί δύο έτη καθυστέρηση του έργου, για το οποίο σήμερα δήθεν κόπτεται και επαίρεται ότι είναι επιτυχία του δικού του αχυράνθρωπου: Πώς πέτυχε την καθυστέρηση; Προσυπογράφοντας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία στην Βουλή η οποία δημιουργούσε προβλήματα και αναχώματα και που στην συνέχεια, ενάμιση χρόνο μετά, απέσυραν και οι δύο μαζί πάλι. Αλλά και με δημοκρατική εκτροπή, εμποδίζοντας κάποια κομματικά στελέχη του να προσέρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί επί των ημερών της πρωθυπουργίας του.  Ένα έργο, που ακόμη και σήμερα, η άγνοια και η εμπάθεια τους οδηγεί σε τέλμα και σε ακόμη περισσότερες χρονικές καθυστερήσεις.

Τέλος, ότι την επόμενη φορά που θα έλθει στην Πελοπόννησο, για να απολαύσει το μπάνιο του σε μια από τις εξαιρετικές μας παραλίες, να φροντίσει να κρατήσει τα προσχήματα. Δεν μπορεί να κολυμπά την ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά, εορτάζεται με λαμπρό τρόπο η Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Αλλά ως γνωστόν σε αυτήν την χώρα, ο πατριωτισμός επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Μεταξύ των οποίων και ο «οικογενειακός πατριωτισμός» του κ. Μητσοτάκη ή αλλιώς «πατριωτισμός για την δική του οικογένεια». Ήταν χαρακτηριστικό άλλωστε, το επιτηδευμένο σκηνικό της πρόσφατης συνέντευξης του στον Antenna, με τη φωτογραφία της συζύγου να είναι γυρισμένη αφύσικα στον κινηματογραφικό φακό. Άλλωστε, πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαθέτουμε «Πρώτη Κυρία», με ρόλο και παρουσία, στα εντός, στα εκτός και στα επί τα αυτά…

 

Τρίπολη, 21.10.2019

*  Ο Πέτρος  Τατούλης διετέλεσε Περιφερειάρχης Πελοποννήσου   (2010-2019) και είναι ιατρός χειρουργός.