Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 03:31

Είναι μια ώρα δύσκολη

Είναι μια ώρα δύσκολη

Η ώρα είναι 01:11 ξημερώματα Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2019. Λίγα λεπτά πριν έληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας (δεν ολοκληρώθηκε). Μια φράση έρχεται στο μυαλό μου: «Διοικητικά Ακατάλληλοι» ...είχα πει πριν λίγο καιρό. Επιβεβαιώνω ξανά σήμερα. Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την 21/10/2019 ξεκίνησε στις 19:30. Ύστερα από 5 ώρες συνεδρίασης είχαν συζητηθεί ελάχιστα θέματα της ημερήσιας διάταξης (πάνω από το 70% των θεμάτων αναβλήθηκε για την επόμενη). Μετά τα μεσάνυχτα οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας άρχισαν να εκλιπαρούν το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου: «παιδιά ένα θέμα ακόμα - ένα ακόμα να περάσουν τα σημαντικά». Ρωτάω ασυναίσθητα τον εαυτό μου: «Δεν μπορούσαν οι εισηγητές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης να ιεραρχήσουν τη θεματολογία σύμφωνα με την αναγκαιότητα – προτεραιότητά τους; Δεν μπορούσαν οι εισηγητές να προβλέψουν ότι τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας δεν πρέπει να έρχονται προς διαβούλευση τελευταία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μέσα στα μεσάνυχτα;». Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι καθόλου ρητορική. Δεν μπορούσαν...

Στις 26/10/2019 λήγει η σύμβαση μίσθωσης σε ένα από τα δύο οικόπεδα όπου γίνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών (δεν θα κρίνω εδώ εάν είναι σύμφωνη η πρακτική αυτή με τις πρακτικές της Ε.Ε. και τις χρηματικές αποζημιώσεις που πληρώνει η χώρα μας κάθε χρόνο). Θα αναρωτηθώ εάν το γεγονός ότι η εισήγηση αυτή έρχεται προς ψήφιση στο ΔΣ Καλαμάτας 4 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας είναι ζήτημα έλλειψης σχεδιασμού ή ευρύτερη διοικητική ανικανότητα; Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της μηνιαίας μίσθωσης του συγκεκριμένου οικοπέδου στο ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα (3 στρέμματα στο βουνό). Είναι πολύ είπαν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι για να διευκολύνουν τη διαδικασία (αντιλαμβανόμενοι δικαιολογημένα το αδιέξοδο) ψήφισαν «λευκό» και είπαν από μέσα τους «νίπτω τας χείρας μου». Εκεί είδα για πρώτη φορά ανήσυχο το δήμαρχο να ρωτάει τον πρόεδρο: «ΠέρασεΠέρασε;». Ήταν η πρώτη φορά στα πλαίσια της απλής αναλογικής που ο δήμαρχος ανησύχησε για το ενδεχόμενο μη ψήφισης εισηγούμενης διάταξης (όχι λόγω έλλειψης συναίνεσης των μειοψηφιών - το ζήτημα είναι νομικό). Εάν δεν είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενο το ΚΚΕ λίγα λεπτά πριν - που πάγια ψηφίζει «κατά» στην πλειονότητα των εισηγήσεων - δε θα πέρναγε «παιδιά». Επίσης, μου γεννήθηκε η εξής απορία. Αδειοδότηση για τη λειτουργία και τη χρήση αυτή στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται; Αντιλαμβάνονται όσοι τάχθηκαν «υπερ» ότι μπορεί να πάνε κατηγορούμενοι γι’ αυτό; Δεν το αντιλαμβάνονται. Σας θυμίζω ότι για αντίστοιχα θέματα εκκρεμούν 3 δικαστήρια για τον νυν Δήμαρχο κ.Βασιλόπουλο, όπως ο ίδιος ανέφερε στην χθεσινή συνεδρίαση. Μετά  ο δημότης απορεί και διερωτάται, γιατί υπάρχουν σκουπίδια εδώ και εκεί; Αυτό ψήφισες.

Σε κάποια στιγμή η κα. Κουζή που καθόταν δίπλα μου είπε (σχεδόν σαν να ντρεπόταν να το πει): «Πρέπει να γίνει μια S.W.O.T. ανάλυση γι’ αυτό το θέμα». Την κοίταξα απορημένος: «Τι λες;»… σκέφτηκα. «Γιατί δεν προτείνεις και benchmarking με Πρότυπους Δήμους της Ελλάδας και του Εξωτερικού». Δεν κρατήθηκα και της το είπα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και μου χαμογέλασε σχεδόν αμήχανη. 

Ειλικρινής πρόταση βελτίωσης και προόδου προς την Δημοτική αρχή Καλαμάτας: Χρειάζεστε επειγόντως και απαραιτήτως την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού με γνώση να σχεδιάζει (SWOT analysis, SLEPT analysis, ανάλυση εσωτερικού & εξωτερικού περιβάλλοντος), να προβλέπει (cloud forecasting), να χρονο-προγραμματίζει (διάγραμμα Gantt), να οργανώνει με σύγχρονα εργαλεία (CRM) και να επιβλέπει τις απαιτούμενες λειτουργίες του Δήμου Καλαμάτας μέσω μοντέλων αναφοράς γεγονότων (EPC) και μοντέλων δραστηριοτήτων (ACM & POET). Δεν το πάτε καλά το καράβι «Δήμος Καλαμάτας» σας λείπει Καπετάνιος.

p.s. λίγα λεπτά πριν την αναφώνηση της λήξης της συνεδρίασης από τον πρόεδρο κ.Πολίτη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν αρχίσει ήδη να αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι και εμφανώς απογοητευμένοι από την έλλειψη οργάνωσης και διοικητικής κατάρτισης.

Οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας δεν έχουν καταλάβει τη βαρύτητα του λάθους που έκαναν στην κάλπη λίγους μήνες πριν.

 

Χειλάς Θ. Παναγιώτης - www.cheilas.gr 

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας