Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 10:30

Απάντηση στη δημοτική αρχή στο επιχείρημα "Τώρα το θυμηθήκατε;"

Απάντηση στη δημοτική αρχή στο επιχείρημα "Τώρα το θυμηθήκατε;"

Του Σταμάτη Μπεχράκη 
Στερείται τουλάχιστον σοβαρότητας, η θέση της Δημοτικής Αρχής ότι μέχρι τώρα  δεν υπήρχε σταθερή άποψη υπέρ της ανασκαφής και θυμήθηκαν το θέμα κάποιοι τελευταία στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο!!. Και στο δημόσιο λόγο και στον θεσμικό διάλογο υπήρχαν μόνιμα διεργασίες... 

Μέσα και έξω από το δημοτικό Συμβούλιο συστηματικά έχουν κατατεθεί επιστολές, έχουν γίνει τοποθετήσεις στο ΔΣ,  δηλώσεις μέχρι και σκληρή κριτική για τη στάση της και αυτής και της προηγούμενης αυτοδιοικητικής αρχής πάνω σε αυτό το θέμα. Υπήρξε έγκαιρη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση των δημοτικών συμβούλων Θεοφιλόπουλου - Μπεχράκη, να ζητηθεί εκ νέου από τη Δημοτική Αρχή προς το ΚΑΣ, αναθεώρηση της απόφασης του και να προβληθεί το επιχείρημα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι της ανάπλασης  από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των αρχαίων, για το τμήμα που βρίσκεται στην Πλατεία. 

Από το 2018 ζητείται από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει αν έχει κάνει προσπάθεια να αλλάξει την απόφαση του ΚΑΣ του 2011. Αλλά νομίζω ότι έχει πλέον καταγραφεί ότι υποτιμά -διαχρονικά - από στενομυαλιά και όχι μόνο τη σημασία της ανάδειξης των αρχαίων που έχουν για την ταυτότητα της πόλης και την αγάπη των κατοίκων  για το τόπο τους.

Παραθέτω μερικές παρεμβάσεις με κάποια μικρά σχόλια:

Η τοποθέτηση μου στο Δ.Σ Καλαμάτας. Σταθερά, διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της ανάδειξης και ανασκαφής των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.

Νο1: 2019 ( ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 20/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ 523/2019)

Με ευθεία απόδοση ευθυνών στη δημοτική αρχή γιατί το θεωρώ κεντρικό θέμα στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης, της φυσιογνωμίας του Ιστορικού Κέντρου και τη σημασία που έχει για τους κατοίκους της για την "Ψυχή της Πόλης". Θεωρώ επίσης χαρακτηριστική για τη επιδερμικών αναπλάσεων Δημοτική αρχή, την συνόψιση Μπασακιδη “Τα αρχαία; Και ποιος δεν τα θέλει! .....Ας μας δώσουν τα λεφτά να τα αναδείξουμε!!!” Αδιάφοροι; Άχρωμοι και άοσμοι  Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:

Θέλω να θυμίσω στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη περίοδο για τα αρχαία της πλατείας. Τα αρχαία της πλατείας αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τους Καλαματιανούς, γιατί είναι ένας χώρος που τον επισκέπτονται καθημερινά και αποτυπώνεται μέσα στη συνείδησή τους η ταυτότητα και η ιστορία της πόλης τους.

Το Ιστορικό Κέντρο, αν αφαιρέσουμε, απ' αυτό που λέμε Ιστορικό Κέντρο, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, των νεότερων χρόνων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ιστορικότητα, (Σημ: χωρίς τα αρχαία) θα το λέγαμε περισσότερο  πυρήνα (Σημ: απλά μιας) παλιάς πόλης. Με αυτά τα αρχαία τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν στην επιφάνεια, με φροντίδα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έδιναν μια άλλη κατάσταση, μια άλλη διάσταση στην ταυτότητα της πόλης και στην καθημερινή αποτύπωσή της.

Τι έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι. Η απόφαση του ΚΑΣ το 2011 έβαζε το θέμα της εξαίρεσης της ανασκαφής των αρχαίων λόγω των οικονομικών πόρων, ενώ με την ένταξή τους στο Πρόγραμμα αυτό το ποσό αυτό υπάρχει να διατεθεί. Δεν έγινε καμία κίνηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση του ΚΑΣ. Τόσο σημαντικό θέμα για την πόλη μας και για την ταυτότητά της και για την ιστορία της που επενδύουμε τόσα για το Ιστορικό Κέντρο και όλα αυτά που λέμε κάθε φορά και όμως χάνεται άλλη μία ευκαιρία σημαντική για την ανάδειξη αυτών των αρχαίων.

Επομένως, καταλαβαίνετε τις σημαντικότατες και βαριές πολιτικές ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή που συνεχίζει στον αδιέξοδο αυτό τρόπο, τόπο και δρόμο για τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα. Μην το υποβαθμίζουμε ότι δεν είναι σοβαρό. Γενιές ολόκληρες Καλαματιανών (1960-2020) πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε κάποια στιγμή να τα βγάλουμε στην επιφάνεια και τώρα δόθηκε η ευκαιρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μπασακίδης.

....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, ο κ. Μπασακίδης.

Καταγράφοντας τις απόψεις των συναδέλφων, έχω να αναφερθώ: Στο πάρκινγκ, ξεκινώντας από το πάρκινγκ: Είπε κανένας ότι ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας είναι πάρκινγκ; Από πού προκύπτει αυτό; Παρκάρεις στην Ανάσταση; Παρκάρεις στην Ανάληψη; Παρκάρεις στους Ταξιάρχες; Στον Αη-Γιάννη; Παρκάρεις κάπου; Όχι. Σε καμία πλατεία, σε κανένα προαύλιο χώρο εκκλησίας δεν παρκάρεις. Και εάν, εάν υποθέσουμε ότι ήταν πάρκινγκ, για να δούμε τώρα τη σχέση, που λέει ο κ. Μάκαρης, του πάρκινγκ με τα αρχαία, αν βγάζαμε τα αρχαία τι θα γινόταν; Λοιπόν, ρητορικό το ερώτημα. Ρητορικό το ερώτημα.

Σε ό,τι αφορά, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των αρχαίων η απόφαση του ΚΑΣ είναι του 2011, η ένταξη της ΣΒΑΑ είναι του 2017… τόσο. Άρα, είναι πάρα πολύ μετά. Επομένως, τι, τι λέτε τώρα; Αν θέλουμε τα αρχαία; Και ποιος δεν τα θέλει; Ας δώσουν πόρους να πάμε να τα βγάλουμε. Είναι ξεκάθαρο. Μην…

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Δεν κάνατε αίτηση θεραπείας, αυτό σας λέμε. (σημείωση: Προς το ΚΑΣ Υπάρχει γι'αυτό κοινό άρθρο των Θεοφιλόπουλου - Μπεχράκη 2018 κατά την προηγούμενη περίοδο)

ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ: Ναι, εντάξει, θεραπεία τώρα με…

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: …….(εκτός μικροφώνου – δεν ακούγεται)

 

Σταθερά και αταλάντευτα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο  υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων στο χώρο της  Υπαπαντής Νο 2

Χριστούγεννα 2018

(  Πέμπτη 20 / 12 / 2018 ΑΠΟΦΑΣΗ 878/2018 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 33/2018 ΑΠΟΦΑΣΗ 878/2018 )

Η Πρόσκληση κοινών ενεργειών και μη παραταξιακής αντιπαράθεσης  στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Οχι και να ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος ότι δεν ήξερε για το αίτημα της ανάδειξης των αρχαίων και τώρα μπαίνει το θέμα!!! Ντροπή !

Εδώ αμφισβητούσαν ανοικτά το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την μεταφορά των κέντρων νεοσυλλέκτων που είχε γνωστοποιήσει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και σε αυτό το θέμα οτι είναι θέμα άλλων αρμόδιων υπηρεσιών!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε, κ. Βγενή. Κύριε Μπεχράκη, θέλατε κάτι;

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:

Η αποκάλυψη των αρχαίων έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη. Η σημασία αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να ιεραρχηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι πολίτες θα βλέπουν την ιστορία του τόπου τους και θα έχουν συνέχεια προσλαμβάνουσες εμπειρίες, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης θα αναγνωρίζουν και τον τόπο με την ιστορική του σημασία. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν. Μετά την ανακοίνωση που έκανε ο μελετητής, ο κ. Αλμπάνης, εκεί φαίνεται ότι από το 2011 που υπάρχει μια απαγορευτική εισήγηση από το ΚΑΣ, δεν έχει γίνει τίποτα από τη Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι διαδικασίες αυτές μπορούν να εισαχθούν ξανά εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο ζητήσει κάτι αντίστοιχο. Εμείς, απ’ ό,τι φαίνεται, από το 2011 και έτσι θεωρώ και τη δήλωση του κ. Αλμπάνη, μάλλον το κείμενο του κ. Αλμπάνη που λέει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αν πάρουμε άδεια». Άρα, έμμεσα σας προτρέπει και σας αλλά και την τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ώστε να διεκδικήσουμε να έρθουν τα αρχαία αυτά στο φως. Και επειδή αυτά τα θέματα δεν είναι ανταγωνιστικά, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να συσπειρώσετε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς γύρω από ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αυτογνωσία των πολιτών και του ιστορικού τους παρελθόντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα, πάλι το ερώτημα για τα αρχαία.

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Άρα, το ερώτημα είναι τι θα κάνετε, πιο συγκεκριμένα εάν έχετε κάνει κάτι από το 2011, για να παίξουμε και εμείς τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο, φέρτε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που σας δώσανε. Αν δεν έχετε κάνει κάτι απ’ το 2011 που έχετε σοβαρές ευθύνες γιατί είσαστε μόνιμα η Δημοτική Αρχή από το 2011 μέχρι σήμερα, είναι ευκαιρία ενωτικά όλοι μαζί να ξεσηκωθούμε, να το κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστούμε.

Σταθερά και αταλάντευτα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων στο χώρο της  Υπαπαντής Νο 3

Χριστούγεννα 2015

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής : 57/2015 Τρίτη 29 / 12 / 2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 491/2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 57/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 491/2015 Εκπρόσωποι της μείζονος Θεοφιλόπουλος - Μπεχράκης

Στην Καλαμάτα σήμερα, την 29η Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη...

Στη συνέχεια εισάγεται από τον κ. Πρόεδρο για συζήτηση το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο : Ανάδειξη αναδόχου για εκτέλεση με απευθείας ανάθεση του έργου «Μικροδιαμορφώσεις και παρεμβάσεις φύτευσης στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής (Διαχείριση κίνησης & στάθμευσης οχημάτων)».

Στη συνέχεια πραγματοποιείται η εξής διαλογική συζήτηση:

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:

Να πούμε μια δήλωση σε αυτό και με αφορμή αυτο το θέμα για να γραφτεί στα πρακτικά, για την Υπαπαντή. Ότι χρειάζεται αναμόρφωση και ανάπλαση όλος ο συγκεκριμένος χώρος ο οποίος έχει μεγάλη χρησιμότητα και μεγάλη λειτουργικότητα, όχι μόνο τις περιόδους που λειτουργεί σαν Ιερός Ναός αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και θέλει μια γενικότερη ματιά όλη η περιοχή αυτή ανάπλασης και δεν μπορούμε έξω απ’ αυτή τη ματιά να βγάλουμε ότι υπάρχουν εκεί τα αρχαία τείχη της πόλης (σημ: των Φαρών), τα οποία πρέπει να αναδειχθούν, να υπάρξει μια μελέτη εναρμόνισης των αρχαίων τειχών με τον παρακείμενο Ιερό Ναό και κατά συνέπεια, θα δώσει μια προστιθέμενη αξία και στην περιοχή αλλά και στο χαρακτήρα της πόλης, μιας και αναφέρεται στην απώτερη ιστορία της περιοχής μας. Επομένως, σήμερα μπορεί να βάζουμε αυτά τα φυτά για να σταματήσουμε τη νύχτα εκεί να κάνουνε κόντρες με μηχανάκια οι νεολαίοι στο πλάτωμα, αλλά είναι πολύ αποσπασματικό και νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι πιο ουσιαστικότερο. Επίσης, νομίζω ότι δεν έχει παρθεί υπόψη (σημ. για τις προτεινόμενες μικροπαρεμβασεις) ότι αυτή η πλατεία, όσο και απλή να φαίνεται με τα πεζούλια, είναι ένα έργο σοβαρού αρχιτέκτονα, κατασκευαστή -αν δεν κάνω λάθος είναι του Σκουρμπέλου;- το οποίο έχει κάτι το ιδιαίτερο και πρέπει να γίνει σεβαστό. Με αυτά τα λόγια εμείς ψηφίζουμε  ΛΕΥΚΟ.

 

Σταθερά, διαχρονικά  και αταλάντευτα υπέρ  της ανάδειξης και ανασκαφής των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής Νο4

Δεκέμβριος 2018

Κοινή δημόσια επιστολή Θεοφιλόπουλου Μπεχράκη  “Έλλειμμα ενδιαφέροντος για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής” στις 07/12/2018 Καλαμάτα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ι. ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤ. ΜΠΕΧΡΑΚΗ Με αφορμή την παρέμβαση  από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη για τα αρχαία στην Πλατεία της Υπαπαντής, από τους Δημοτικούς Συμβούλους Καλαμάτας της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Θεοφιλόπουλος και Σταμάτη Μπεχράκη, έγκαιρη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση των δημοτικών συμβούλων, να ζητηθεί εκ νέου από τη Δημοτική Αρχή προς το ΚΑΣ, αναθεώρηση της απόφασης του και να προβληθεί το επιχείρημα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι της ανάπλασης από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των αρχαίων, για το τμήμα που βρίσκεται στην Πλατεία.Σταμάτης Μπεχράκης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαμάτας - Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες