Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 09:52

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ανθρώπινα δικαιώματα

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ, το έτος 2020 τα ανθρώπινα δικαιώματα υποβαθμίστηκαν παγκοσμίως κατά 70% τουλάχιστον.

Εύλογο είναι αυτό, θα πουν κάποιοι, γιατί λόγω του κορωνοϊού έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα, άσχετα αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή όχι.

Εντάξει, αλλά κάποιοι αυταρχικοί ηγέτες βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν απερίφραστα τα φιλοχουντικά τους αισθήματα και «μαζί με νεκρούς να θάψουν και ζωντανούς».

Αυτό συνέβη, κατά κάποιον τρόπο και στον τόπο μας, αφού εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του καθενός, απαγόρευσαν και τη συνάθροιση άνω των τριών ατόμων, σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια κι όχι μόνο.    

Όπως είναι γνωστό, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της γης είναι ανώδυνες και τις περνάει όπως η κοινή γρίπη.

Εκτός αυτού, σε κάποιο χρονικό διάστημα η θανατηφόρα ισχύς του κορωνοϊού θ’ ατονήσει, όπως ακριβώς συμβαίνει με τόσους άλλους ιούς, που υπάρχουν γύρω μας.

Η καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όμως, θα παραμείνει παρακαταθήκη για κάποιους αυταρχικούς ηγέτες και μετά το πέρας αυτής της πανδημίας.

Θα πατούν, δηλαδή, επάνω στις σημερινές συνταγματικές παραβιάσεις, για να εφαρμόζουν κατά το δοκούν, ανάλογους περιορισμούς στους λαούς τους.

Γιατί ο κάθε μισαλλόδοξος ηγέτης, άσχετα αν είναι Δημοκρατικά εκλεγμένος ή όχι, δικαιολογίες μπορεί να βρει όσες θέλει κι όποτε θέλει.

Τέτοια παραδείγματα αυταρχικής διακυβέρνησης έχουμε ουκ ολίγα τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά και στου λεγόμενου «πολιτισμένου» δυτικού κόσμου. 

Ναι μεν η υγεία είναι ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο, αλλά εξίσου σπουδαία είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του κάθε ατόμου.

Με λίγα λόγια και στο κρεβάτι του πόνου να βρίσκεται κανείς, στο βάθος του μυαλού του θα πρέπει να υπάρχει η σκέψη για την προστασία του αγαθού της ελευθερίας σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα!  

 

     Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.