Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 09:42

Mobbing ή “η αγάπη του υπαλλήλου για τη δουλειά ξεκινά από την αγάπη του εργοδότη για τον υπάλληλο”

Mobbing ή “η αγάπη του υπαλλήλου για τη δουλειά ξεκινά από την αγάπη του εργοδότη για τον υπάλληλο”

Της Γεωργίας Ρήγα 
Όλοι μας μία φορά ή περισσότερες, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα τοξικό αφεντικό. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλοί υπάλληλοι αφήνουν τη δουλειά τους. Αυτοί οι διευθυντές υιοθετούν επιβλαβείς συμπεριφορές και με τον τρόπο τους πληγώνουν τους άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υποταγμένοι, στην άκρατη εξουσία που διαθέτουν, λόγω της επιχείρησής τους και λόγω των χρημάτων. Πιστεύουν πως με την άσχημη συμπεριφορά τους, ο υπάλληλος θα αποδώσει περισσότερο. Θέλουν να βλέπουν τον φόβο των άλλων, κάτι που δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με δυσλειτουργικούς ανθρώπους. Το mobbing μπορεί να προέρχεται από τον εργοδότη, από τον προϊστάμενο ή το υπόλοιπο προσωπικό προς τους συναδέλφους τους. Βασικό ρόλο παίζει ο εργοδότης ο οποίος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.

Απουσία κατανόησης και ευγενούς άμιλλας, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, πίεση και άγχος, ανισότητα, συμπεριφορές που σηματοδοτούν την ολική καταστροφή του οργανισμού, για τον οποίο εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Όπως είπε και ο Harvey Mackay, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, συγγραφέας και αρθρογράφος, «η αγάπη του υπαλλήλου για τη δουλειά, ξεκινά από την αγάπη του εργοδότη για τον υπάλληλο», κάτι που πολλοί αγνοούν.

Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν κακοποιητικές συμπεριφορές γεμίζουν την ψυχική κατάσταση της ανασφάλειας τους από δύο πράγματα, τη συναισθηματική αντίδραση και την προσοχή. Όλο αυτό επιφέρει ψυχοσωματικά προβλήματα.

Τέτοιου είδους άτομα ικανοποιούνται ψυχικά όταν έχουν αυτή τη στάση, μόνο που αυτή η χαρά είναι σύντομη. Και αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια τους η συμπεριφορά ζημιώνει την ίδια την επιχείρηση, κάτι που διαφεύγει από την αντίληψη τους. Αν ένας υπάλληλος εργάζεται  υπό συνθήκες μόνιμης επίβλεψης, λόγια ή πράξεις που θίγουν την αξιοπρέπεια του, είναι αυτονόητο ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να ακμάσει σε χαλεπούς καιρούς! Όταν ο υπάλληλος μένει ευχαριστημένος από το σύνολο της δουλειάς του, και όχι από το ένα κομμάτι, τότε θα κάνει το καλύτερο για τη δουλειά του, επειδή έχει κίνητρο, που αυτό σημαίνει περισσότερα κέρδη. Έτσι μένει ευχαριστημένος και ο εργοδότης του, διότι η επιχείρησή του σημειώνει άνοδο και ο υπάλληλος εξελίσσεται. Γεγονός που χαροποιεί κάθε διευθυντή και η απόδειξη σε αυτό είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του παγκόσμιου Βαρόμετρου Εμπιστοσύνης της Edelman (2019 Edelman Trust Barometer). Έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που εμπιστεύονται τον εργοδότη τους είναι πολύ πιο πιθανό να υπερασπιστούν δημόσια την επιχείρησή τους, είναι πολύ πιο πιστοί, αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και αποδοτικοί! 

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η εμπιστοσύνη είναι κομβικός παράγοντας κάθε υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Για να θεωρηθεί ένας οργανισμός υγιής, πρέπει να υπάρχει ένας διορατικός ηγέτης που να έχει ελεύθερο πνεύμα και λαμβάνει τον παλμό των σχέσεων και να είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε χάνεται ο έλεγχος και πρέπει να επιλύσει επαγγελματικές συγκρούσεις. Ο εργασιακός εκφοβισμός έχει να κάνει με την δυναμική, την ποιότητα και το κλίμα και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε κάθε δικαίωμα να κινούμαστε σε έναν ασφαλή και φιλικό επαγγελματικό χώρο και έχουμε ευθύνη να το διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς χρειάζεται. Έτσι λειτουργούμε προδραστικά και διαμορφώνουμε ένα ελκυστικό εργασιακό χώρο.

Γεωργία Ρήγα