Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 01:45

Οι λευκές νύχτες και τα μαύρα μεσάνυχτα (με αφορμή την λευκή νύχτα στην Καλαμάτα)

Οι λευκές νύχτες και τα μαύρα μεσάνυχτα (με αφορμή την λευκή νύχτα στην Καλαμάτα)

Του Βασίλη Φλώρου 

«Λευκές νύχτες» ονομάστηκε η ολονύχτια αγορά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο Ίλιον της Αθήνας. Έχει εφαρμοστεί και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλο το βράδυ έως τις πρωινές ώρες, για μία νύχτα ή περισσότερες.

- Το επιχείρημα ότι οι «Λευκές νύχτες» συντελούν στην τόνωση της τοπικής αγοράς είναι τουλάχιστον αίολο. Η αγορά δεν τονώνεται με τέτοιου είδους ενέργειες. Η τόνωση της αγοράς σημαίνει άλλα μέτρα και άλλη πολιτική, για την ανεργία, τα χαράτσια, τη φορολογία, τη τεράστια ακρίβεια, την έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας.

 

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

-Οι «Λευκές νύχτες» δεν θα αυξήσουν τον τζίρο των μικροεμπόρων. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Έστω και αν υπάρχουν 6 μήνες το χρόνο «Λευκές νύχτες» δεν θα αυξηθεί ουσιαστικά ο τζίρος αφού στην αγορά δεν κινείται ρευστό.

Αν υπολογιστούν οι εισπράξεις με το μήνα και όχι ως εισπράξεις της λευκής νύχτας, τα ποσά στις περισσότερες επιχειρήσεις, πάνω κάτω είναι τα ίδια.

Μέρος άρθρου από 902.gr αναφέρει σχετικά:

"Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν βελτιώνουν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων άλλα ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μικροί έμποροι μπορεί να προσμένουν ότι θα πουλήσουν τα εμπορεύματα τους εκείνη την ημέρα και ότι θα πάρουν μια ανάσα, όμως πέρα από το ότι δεν πρόκειται να λυθούν τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα τους, ανοίγουν την όρεξη στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που διαχρονικά έχουν το διακαή πόθο της πλήρους διάλυσης κάθε σταθερού ωραρίου λειτουργίας.

Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Άλλωστε το πρόβλημα των εμπόρων και των εργαζομένων δεν είναι ότι οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα δεν είναι αρκετές, αλλά η ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, το πετσοκομμένο εισόδημα, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη».

Αλήθεια ας μας απαντήσουν οι κύριοι διοργανωτές, τόσα χρόνια που άκμασε η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας, αυξήθηκαν τα έσοδα των μικροεμπόρων και αυτοαπασχολουμένων ή τα λουκέτα στις επιχειρήσεις; Τα ίδια τα δικά τους στοιχεία (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκε η διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων, το ενιαίο ωράριο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο (κατά κύριο λόγο νέες γυναίκες και ειδικά μητέρες) έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στο βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ.

Οι «λευκές νύχτες» έχουν έρθει για να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο. Θέλουν τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα».

-Οι «Λευκές νύχτες» προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη κατάργηση ωραρίων και δι­καιωμάτων των εργαζομένων. Προμηνύουν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των εορτών και προετοιμάζουν ένα σύστημα με εργαζόμενους δουλοπάροικους μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μπανανίας

-Οι «Λευκές νύχτες» είναι χρήσιμες για το παγκόσμιο σύστημα αρπαγής του πλούτου από τους λίγους με λευκές επιταγές και λευκές αποφάσεις συντηρητικών κυβερνήσεων

-Οι «Λευκές νύχτες» είναι οι μαύρες ήμερες των οικονομικά ανίσχυρων, των αυτοαπασχολουμένων, είναι τα εξαντ­λητικά ωράρια και οι μισθοί πείνας, είναι η βαρβαρότητα που μας έχει επιστεφτεί. Πολλοί εργαζόμενοι τις λευκές νύχτες δεν πληρώνονται ή τους δίνουν ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

- Οι "Λευκές νύχτες» (που μου θυμίζουν και τα λευκά κελιά στη Γερμανία) δεν είναι event και πολιτιστικές βραδιές. Δεν είναι αθώα πάρτι ή εκδηλώσεις χαράς και πολιτισμού. Είναι ενοχικοί, ρόγχοι προπαγανδιστικές και σπασμωδικές απαντήσεις ενός συστήματος που μπούκωσε και καταρρέει.

-Οι σώφρονες και οι σκεπτόμενοι πολίτες γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους «Λευκές νύχτες» ετοιμάζουν μια κοινωνία που θα ζει σε πιο βαθιά μαύρα μεσάνυ­χτά.

 

Υ.Γ.

  1. Αλήθεια ποιες από τις δημοτικές παρατάξεις και τις παρατάξεις στην περιφέρεια έχουν πάρει θέση για αυτό το ζήτημα; Για να ξέρουν και οι πολίτες ποια είναι η θέση και αυτών που ψηφίζουν.
  2. Λευκές νύχτες είναι το φυσικό φαινόμενο εκείνο όπου ο ήλιος είναι ορατός (ο ήλιος του Μεσονυκτίου) επί 24 συνεχόμενες ώρες για μια ή περισσότερες ήμερες. Η διάρκεια του φαινομένου εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος από το οποίο παρατηρούμε. Το αποκορύφωμά του είναι 6 μήνες λευκές νύχτες στους πόλους. Το αντίθετο φαινόμενό είναι οι πολικές νύχτες.
  3. «Λευκές νύχτες» είναι ο τίτλος μιας νουβέλας του Ντοστογιέφσκι που εξελίχτηκε σε κινηματογραφικό και θεατρικό έργο. Γράφτηκε το 1848 και διαδραματίζεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, εκεί όπου το φυσικό φαινό­μενο είναι ορατό από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου, όπου και το γιορτάζουν με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, δρώμενα σε καθημερινή βάση με καλλιτέχνες και ομάδες από όλο τον κόσμο. Φαίνεται πως εκεί προσπαθούν να επεκτείνουν τον πολιτισμό και όχι τον τυχοδιωκτι­σμό.