Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 20:29

Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και όχι για τα "προβλήματα" των πολυεθνικών

Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και όχι για τα "προβλήματα" των πολυεθνικών

Του Μπάμπη Βακαλόπουλου*
Τη διάθεση προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας επέλεξε ως λύση η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών αντί να ασχοληθεί με το μείζον θέμα των υψηλών τιμών. Από 1η Σεπτέμβρη, τέθηκε σε εφαρμογή η…

…προ μηνών εκδοθείσα κυβερνητική διάταξη, η οποία επιτρέπει τη διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα.
Το νέο αυτό μέτρο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των οικογενειακών προϋπολογισμών. Είναι πράγματι αμφίβολο πώς θα διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας, τα οποία είναι μειωμένης διατροφικής αξίας ή ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία, η τιμή πώλησής τους όπως και η διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι περισσότεροι των οποίων υπολειτουργούν (στελέχωση, χρηματοδότηση κ.λπ.).
Η Κυβέρνηση, σε περίοδο βαθιάς κρίσης, οφείλει να καταπολεμήσει την ακρίβεια, ιδιαίτερα σε προϊόντα βασικής ανάγκης και να μεριμνήσει για την υγεία και τα προβλήματα των πολιτών της και όχι να ασχολείται με τα «προβλήματα» των μεγάλων σούπερ μάρκετ και πολυεθνικών ομίλων για τη διόγκωση των κερδών τους.
Οι θεσμικοί φορείς της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι), το  Επιμελητήριο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι πρέπει άμεσα να αντιδράσουν και να προστατέψουν την υγεία των συνδημοτών μας.

*Γραμματέας ΔΗΜΑΡ Πελοποννήσου