Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 01:50

Πάντα τα ίδια και τα ίδια… για τα σκουπίδια!

Πάντα τα ίδια και τα ίδια… για τα σκουπίδια!

Του Θόδωρου Σταυριανόπουλου*
Σήμερα στο προσκήνιο (ή παρασκήνιο) η Καλλιρρόη, χθες το Παλιοροβούνι και προχθές το Βαλτί και πάει λέγοντας. Χρήματα πολλά ξοδεύονται για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωροθετήσεις, καθώς επίσης πάρα πολλά χρήματα έχουμε πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόστιμα...

Οι τοπικές κοινωνίες δικαιολογημένα δεν πείθονται από τα όσα ακούνε και από αυτά που τους υπόσχονται ότι θα συμβούν. Η πολιτεία και οι επενδυτές έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αναξιόπιστοι σχετικά με αυτά που λένε και με αυτά που κάνουν.
Η πολιτεία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο καλό είναι να απευθύνεται σε κάθε τοπική κοινωνία και να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ανάλυση κόστους - οφέλους για την περιοχή από αυτό που θα συμβεί. Για να ευδοκιμήσει ένα έργο, σίγουρα προαπαιτούμενα στοιχεία πάντα είναι η κοινωνική αποδοχή και συναίνεση.
Όμως ένας τομέας δεν πρέπει να λειτουργεί απαγορευτικά και ενοχοποιητικά για κάποιον άλλο. Μπορούν ισόρροπα να αναπτύσσονται πολλοί τομείς μαζί. Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και οι όροι που επιβάλλονται και που συμφωνήθηκαν αρχικά.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει προτού να φθάνουμε στην απόρριψη, να εξαντλούμε και την τελευταία λεπτομέρεια, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και περισσότερες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά-ανταποδοτικά οφέλη από αυτό που θα συμβεί στην περιοχή μας.
Θα πρέπει επίσης να απαιτούμε οι εργαζόμενοι είτε εργάτες είτε επιστήμονες στο συγκεκριμένο έργο να είναι από την περιοχή ούτως ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία και ο έλεγχος. Αυτά που είναι αυτονόητα πολλά χρόνια σε άλλα κράτη  πρέπει πλέον να συμβούν και στην χώρα μας.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι σε όλα τα προηγμένα κράτη οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα σκουπίδια αποτελούν αναπτυξιακά έργα  διότι έχουν πολλά ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι ΜΠΕ καθώς και η τεχνολογία η σχετική με την διαχείριση των απορριμμάτων έχει κατά πολύ βελτιωθεί.  Μόνο στη χώρα μας δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα και συνεχίζουμε την υπέρμετρη ενοχοποίηση των σκουπιδιών.
Ανήκω σε αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και που δημόσια και με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος λένε πάντα την γνώμη τους.  Εύχομαι ο καθένας μας μετά από μερικά χρόνια να μην μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει για αυτό που πάει να συμβεί στην Καλλιρρόη ή και γενικότερα για την διαχείριση των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΥΓ.1 Πριν κάποια χρόνια κανένας Δήμος δεν ήθελε οι Φυλακές κρατουμένων να γίνουν στον τόπο του. Σήμερα γίνεται αγώνας για το ποιος Δήμος θα τις πάρει στον τόπο  του!!!

ΥΓ.2 Παλιά τις τουαλέτες τις είχαμε στους κήπους σε απόσταση από το σπίτι γιατί «βρωμούσαν». Σήμερα τις έχουμε μέσα στο σπίτι. Άλλες οι προδιαγραφές για τις τουαλέτες τότε άλλες σήμερα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους τόπους που γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών πριν από χρόνια και σήμερα.

*Εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος»