Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 01:15

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση να γίνει ο Δήμος Καλαμάτας κάστρο αντίστασης και αντεπίθεσης

 Με τη Λαϊκή Συσπείρωση να γίνει ο Δήμος Καλαμάτας κάστρο αντίστασης και αντεπίθεσης

Του Παναγιώτη Κουφαλάκου* 
Η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να μετατρέψει το Δήμο της Καλαμάτας  σε κάστρο αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στις συγκυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ενάντια στα κόμματα που προσκυνούν «Ευρώπη και ευρώ»...

Στη βάση αυτή αντιπάλεψε και αντιπαλεύει το νόμο «Καλλικράτη», τους   νόμους πριν από το μνημόνιο και μετά απ’ αυτό, που έχουν καταντήσει τους δήμους με ευθύνη και των δημάρχων του ίδιου πολιτικού τόξου ανώνυμες εταιρείες, όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Κυλλήνης, υποδέχονταν κατ’ αρχήν θετικά τον τότε «Καποδίστρια 2» ασχέτως της μετέπειτα θέσης τους.
Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από το πιο απλό πρόβλημα, μέχρι το πιο μεγάλο, όλα συνδέονται με την κεντρική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η μήτρα που γεννά τις πολιτικές φτωχοποίησης των λαών της.
Είτε μιλάμε για φόρους και τέλη, είτε μιλάμε για χωροταξικό, για πολιτική ύδρευσης, για δρόμους και δρομάκια, για προχρηματοδότηση της Παιδείας, υγείας, Πρόνοιας, για ιδιωτικοποιήσεις σε σκουπίδια και βρεφονηπιακούς  σταθμούς, για το σύγχρονο δουλεμπόριο με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. ΟΛΑ έχουν ως παρονομαστή, ο λαός να γίνεται φτωχότερος και  οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτός είναι ο κόσμος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον από τα  δημοτικά σχήματα με τον μανδύα του ανεξάρτητου, προτάσεις για την όμορφη πόλη, για την πόλη του πολιτισμού, για την  ανθρώπινη πόλη, με δρόμους και πεζοδρόμια, για πόλη φιλική προς τους πολίτες. Θα ακουστούν πολλά οράματα.  Θα πλειοδοτήσουν στις προτάσεις. Θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι είναι σχήματα βγαλμένα από την κοινωνία από τις πλατείες, η από δίκτυα ενεργών πολιτών.
Δεν θα μας πούνε όμως, ότι αυτά για τα οποία ευαγγελίζονται απαιτείται αλλαγή στο πεδίο εξουσίας. Και δεν θα μας το πουν γιατί προωθούν τη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα που είναι  έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών και διάλυση εργασιακών σχέσεων, γιατί στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα  Και θεωρούν δεδομένο το μέλλον μας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Σεβόμαστε απόλυτα τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που θέλουν να ξεμπερδέψουν μ’ αυτές τις πολιτικές,  οι οποίοι βογκούν και δεν αντέχουν,  αλλά, δυστυχώς,  την ίδια στιγμή εγκλωβίζονται στη λογική του μικρότερου κακού, λέγοντας,  «να φύγουν αυτοί και με τους άλλους βλέπουμε».
Ας σκεφτούν όμως, ας θυμηθούν οι παλαιότεροι και ας ρωτήσουν οι νεότεροι.  Αυτή δεν είναι η λογική που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1981, για να φύγει η δεξιά; Αυτή δεν ήταν η λογική από την ανάποδη το 1989 για να επιστρέψει η καθαγιασμένη ΝΔ; Τα ίδια και τα ίδια δεν παθαίνουμε δεκαετίες τώρα με αυτή τη λογική των εκπτώσεων από τις ανάγκες μας;
Επομένως το κάλεσμά μας ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η συμμαχία μας, το στοίχημά μας, είναι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  στο ενιαίο μέτωπο πάλης των τοπικών-περιφερειακών και ευρωεκλογών, να αγκαλιάσει τους ανθρώπους του μόχθου, τους πρωτοπόρους αγωνιστές της γης  και της Περιφέρειάς μας, ανεξάρτητα αν συμφωνούν  σε όλα με το ΚΚΕ, να τους συσπειρώσει σε μια γροθιά που και θα τσακίσει τις πολιτικές  κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα αριστεροδεξιά παραπληρώματά τους και δε θα παγιδευτεί, δε θα αποπροσανατολιστεί από δημοτικές κινήσεις που θα λειτουργήσουν ως νεροκουβαλητές της «αριστερής» κυβέρνησης , θάβοντας για άλλη μια φορά τις ελπίδες, όνειρα και προσδοκίες του λαού μας.
Με αυτή την σκοπιά αγαπητοί φίλοι θα κινηθούμε στην πρόταση μας για τον Δήμο.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την μορφή ανάπτυξης μαζικού κινήματος για τα παρακάτω  θέματα χωρίς σειρά προτεραιότητας.
Θα  πρωτοστατήσουμε  στην πάλη
-  Για αντισεισμική προστασία
-  Για αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη        και στις γειτονιές της.
- Για Ανάπλαση των γειτονιών της πόλης και όχι μόνο για την βιτρίνα της Αριστομένους.
- Για ολοκληρωμένο σύγχρονο δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο πού θα συνδέει την πόλη με την Αθήνα και την Πάτρα.
- Για κατάργηση των διοδίων και  δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού οδικού δικτύου.
- Για Μεταφορά του  Νεκροταφείου στην νέα θέση, πού οικονομικοί παράγοντες της πόλης  μπλοκάρουν
- Για Αξιοποίηση του Χώρου του Νεκροταφείου, ως πάρκου, σύνδεση με το μοναστήρι των Καλογριών και αναβίωση του Καλαματιανού μαντηλιού.
-  Για Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου σύνδεση του με το Αρχαίο Κάστρο των φηρών.
-  Για Ολοκληρωμένη δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών  με διαλογή στην πηγή ανακύκλωση και κομποστοποίηση
- Για Ανάπλαση της Δυτικής Παραλίας, σύνδεση της Καλαμάτας με την Μεσσήνη μέσω ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου κατά μήκος της Παραλιακής Ζώνης.
- Για Αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, με παρεμβάσεις  κίνητρο για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και όχι με φορκλόρ εκδηλώσεις μιας χρήσης.
- Για Άμεση απομάκρυνση της χωματερής της Μαραθόλακας και Καθαρισμό της Περιοχής.
- Πλήρη διαφάνεια στην  διαχείριση των απορριμμάτων.
- Για Στήριξη  και αναβίωση του ιστορικού καρναβαλιού της Νέδουσας και όχι δημιουργία νέων θεσμών πού προσβάλουν την ιστορία της περιοχή μας
- Για Περιφερειακή στήριξη του  νέου πλέον Δήμου.
-Για  Αποκλειστική Δημόσια διαχείριση του Μεγάρου χορού ανοικτό στην κοινωνία και στους πολίτες με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κράτος.
-Για Συνέχιση των σχολών της φάρις και των σχολών χορού ωδείου και θεάτρου με αποκλειστική δωρεάν χρηματοδότηση και πρόσβαση στον Πολιτισμό και τις τέχνες όλου του εργαζόμενου Λαού και των παιδιών του. Είμαστε αντίθετοι για τον πολιτισμό πού απευθύνεται στους λίγους.
-Φυσικά η Λαϊκή συσπείρωση θα πρωτοστατήσει στον αγώνα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τα συνδικάτα, τους νέους, τους αγρότες  τους μικροεπαγγελματίες και τις Γυναίκες,  για πρωτοβάθμια δημόσια υγεία. Για Δημόσιο Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και με το απαραίτητο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού θα παρέχει υπηρεσίες υγείας δωρεάν για όλους του πολίτες.
Θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Θα πρωτοστατήσει στους αγώνες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για δωρεάν δημόσια παιδεία, χωρίς Χορηγούς και  εμπορευματοποίηση της παιδείας. Δημόσια δωρεάν μεταφορά των μαθητών, με ιδιαίτερη φροντίδα για τον κίνδυνο του υποσιτισμού στα σχολεία. Για δωδεκάχρονο δημόσιο σκολειό γενικής παιδείας με μουσική και αισθητική καλλιέργεια.
Θα πρωτοστατήσει στους αγώνες  μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς πρόσβαση στην υγεία.
Μαζί με τις Λαϊκές επιτροπές δεν θα επιτρέψουμε να βγει στο πληστηριασμό καμία εργατική λαϊκή κατοικία».

*Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»