Πέμπτη, 22 Μαϊος 2014 00:00

Το ΕΠΑΜ μπροστά στα κυρίαρχα διλήμματα: Ούτε δεξιά ούτε αριστερά

Το ΕΠΑΜ μπροστά στα κυρίαρχα διλήμματα: Ούτε δεξιά ούτε αριστερά

Του Δημήτρη Καζάκη* 
Αυτό που λέμε είναι ότι αριστεροί και δεξιοί οφείλουμε να ενωθούμε στη βάση συγκεκριμένων και πολύ άμεσων πατριωτικών και δημοκρατικών αιτημάτων. Χωρίς να ζητάμε από κανέναν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε να…

Του Δημήτρη Καζάκη* 
Αυτό που λέμε είναι ότι αριστεροί και δεξιοί οφείλουμε να ενωθούμε στη βάση συγκεκριμένων και πολύ άμεσων πατριωτικών και δημοκρατικών αιτημάτων. Χωρίς να ζητάμε από κανέναν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε να…

…απαρνηθεί αυτά που πιστεύει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αρκεί να συμφωνούμε στο τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα προκειμένου να γλυτώσει ο λαός μας την κόλαση και η πατρίδα μας την καταστροφή. Λέμε κάτι πολύ απλό. Το να απαιτείς εθνική ανεξαρτησία για την πατρίδα, λαική κυριαρχία και δημοκρατία δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό αίτημα. Είναι παλλαικό, είναι εθνικοαπελευθερωτικό αίτημα που μπορεί να ενώσει την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σήμερα πέρα και πάνω από αριστερά-δεξιά. Ο λαός μας σήμερα το νιώθει αυτό. Νιώθει βαθιά μέσα του την ανάγκη να ενωθεί πάνω και πέρα από διαχωριστικές γραμμές πολιτικής παράταξης. Το γεγονός αυτό δεν είναι προιόν διαμαρτυρίας, αλλά κοινωνική κατάκτηση για έναν λαό που το κυριαρχο σύστημα και οι ξένοι προστάτες του συνήθιζαν να το διαιρούν για να βασιλεύουν. Είναι λογικό λοιπόν να κατασκευάζονται ξόανα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την διάθεση του κόσμου. Έτσι όπου δεν πιάνει ο διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς να βυσσοδομούν τα ξόανα τύπου ποτάμι. Μόνο που το ξόανα είναι πάντα ξόανο, ό,τι κι αν κάνει. Και αποδεικνύεται ως τέτοιο από την στιγμή που θα αναγκαστεί να μιλήσει για τα προβλήματα, για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Η σημασία των ευρωεκλογών
Καταρχάς δεν είμαστε ορκισμένοι αρνητές της Ευρώπης. Ούτε η Ευρώπη ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν ταυτίστηκε ποτέ με την Ιερή Συμμαχία ή την Ενωμένη Ευρώπη της ναζιστικής κατοχής. Άλλωστε ανάμεσά μας βρίσκονται αγωνιστές που πίστεψαν στις διακηρύξεις της ενωμένης Ευρώπης και τις στήριξαν, αλλά έχουν την προσωπική αξιοπρέπεια και την απαραίτητη φιλοπατρία που απαιτείται για να αντιληφθούν ότι εξαπατήθηκαν, ότι όλοι μας εξαπατηθήκαμε προκειμένου να οικοδομηθεί το σημερινό τέρας. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Μπορεί σήμερα να επιβιώσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαική Ένωση; Εμείς λέμε όχι, δεν μπορεί. Επομένως συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να αναμετρηθούμε με όλους εκείνους που θεωρούν μονόδρομο την ευρωζώνη και την ΕΕ. Για να μην επιτρέψουμε να ταυτιστούν τα αιτήματα με αντικαπιταλιστικές ρητορείες, ουτοπίες και ψυχώσεις της περιθωριακής αριστεράς που δεν νοιάζεται ούτε για πατρίδα, ούτε για δημοκρατία. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να τις αξιοποιήσουμε σαν μέσο πολιτικής αναμέτρησης που αφορά εξ αντικειμένου εκατομμύρια του ελληνικού λαού. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές ως εφαλτήριο για τις παραπέρα πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Συμμετέχουμε με στόχο να καταγράψουμε μια τέτοια δυναμική που θα επιτρέψει πλατύτερα στρώματα του ελληνικού λαού να αντιληφθούν ότι υπάρχει εναλλακτική στο σημερινό αδιέξοδο. Συμμετέχουμε τέλος για να συντονιστούμε καλύτερα με αντίστοιχα κινήματα λαϊκής βάσης σε άλλες χώρες της ΕΕ εναντίον του κοινού εχθρού, αλλά και για την οικοδόμηση από τώρα των αυριανών θερμών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Η πιθανότητα συνεργασίας
Το πολιτικό σκηνικό σήμερα είναι υπό διαμόρφωση και δεν μπορούμε να κάνουμε στατικές εκτιμήσεις. Το ΕΠΑΜ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Όποια δύναμη αγωνίζεται για την ενότητα του λαού πάνω και πέρα από διαιρέσεις αριστεράς-δεξιάς, αγωνίζεται για διαγραφή του χρέους και για έξοδο από το ευρώ από την σκοπιά της κατάκτησης της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θεωρείται από το ΕΠΑΜ σύμμαχη δύναμη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αρκεί κάποιος να μιλά σήμερα απλά για διαγραφή του χρέους και για έξοδο από ευρώ-ΕΕ. Καθόλου δεν αρκεί. Πρέπει να μιλά από την σκοπιά της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Το ΕΠΑΜ δεν μπορεί να συνεργαστεί με καμιά δύναμη που δεν μιλά από την σκοπιά της πατρίδας, της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, όπως και της δημοκρατίας για τον λαό. Δυνάμεις που δεν διεκδικούν την εθνική ανεξαρτησία και την δημοκρατία, είναι δυνάμεις σκοταδισμού και επικίνδυνες για τον λαό. Ιδίως σήμερα. Θέλουν ή επιδιώκουν την εξουσία ως δικό τους αποκλειστικό προνόμιο για να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν τον λαό στο όνομα του λαού που μόνο αυτοί και οι ηγεσίες τους ξέρουν ποιο είναι το καλό του. Γι' αυτό και το ΕΠΑΜ αρνείται να συνεργαστεί με δυνάμεις που αρνούνται να θέσουν τον εθνικοπαλευθερωτικό χαρακτήρα του αγώνα ως πρώτο και βασικό μέλημα, που αρνούνται δηλαδή να παλέψουν για την πατρίδα ώστε να παραδώσουν την εξουσία στον ίδιο τον λαό με όρους αληθινής δημοκρατίας.

Στήριξη σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Το ΕΠΑΜ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ή να στηρίξει εν λευκώ οποιαδήποτε κυβέρνηση, όσο αντιμνημονιακή ή αριστερή κι αν αυτοσυστήνεται, δεν θα έχει ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο για την διαγραφή του χρέους, την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των λαϊκών εισοδημάτων χωρίς να φορτώνει με νέα χρέη και υποθήκες την χώρα και τον λαό, την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής ακεραιότητας της χώρας από τους καταναγκασμούς και τους υπερκρατικούς μηχανισμούς της ευρωζώνης και της ΕΕ, την κατάκτηση της αληθινής δημοκρατίας για τον λαό. Σ' αυτά, τα οποία συνιστούν και τα βασικά προτάγματα του ΕΠΑΜ, το Μέτωπο είναι αδύνατο να συμβιβαστεί με λιγότερα σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας μιας και γνωρίζει άριστα ότι χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς το συμφέρον του λαού. Ωστόσο, δεν θα αρνηθούμε να καταθέσουμε προτάσεις που θα επιτρέπουν μια άμεση ανακούφιση πλατιών στρωμάτων του λαού από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τα χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες, την κατάλυση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κοκ. Πρόκειται για μέτωπα πάλης στα οποία ήδη πρωτοστατεί το ΕΠΑΜ μαζί με άλλα κινήματα και δυνάμεις. Ανάλογες προτάσεις είχαμε καταθέσει και στις 8 Μαΐου 2012, όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις δυνάμεις σε διάλογο και αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Στο βαθμό που μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί άμεσα, πρακτικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσει προτάσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα πάγια αιτήματα του λαού, αλλά και του κινήματος, τότε το ΕΠΑΜ θα στηρίξει κατά περίπτωση. Χωρίς όμως να συμμετάσχει σε κανενός είδους κυβερνητικό θώκο, ούτε να απεμπολήσει το δικαίωμα του στη ριζική κριτική της κυβέρνησης όσον αφορά τον συνολικό της προσανατολισμό, αλλά και την οργάνωση του λαού στη βάση των προταγμάτων του. Το ΕΠΑΜ θεωρεί καθήκον του να εξασφαλίσει μια "ανάσα" για τον λαό, ώστε να ανεβάσει το ηθικό του, να τον κάνει να πιστέψει στις δυνάμεις του για να προχωρήσει στο αναγκαίο επόμενο βήμα.

Πώς βλέπει τις συνεργασίες το ΕΠΑΜ
Το ΕΠΑΜ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαρκώς υιοθετεί πρωτοβουλίες για κοινή δράση και συνεργασίες. Από ιδρύσεως. Δεν περιμέναμε τις εκλογές για να μας πιάσει η φούρια προκειμένου να αυξήσουμε τα κουκιά. Εδώ και πολλούς μήνες εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα συνεύρεσης με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αποδέχονται έστω την ιδέα της κοινής δράσης, ή της συνεργασίας. Το ΕΠΑΜ απορρίπτει από θέση αρχής κάθε εκλογική συνεργασία, κάθε συνεργασία παραμονές των εκλογών, που δεν έχει οικοδομηθεί από πριν σε κοινούς αγώνες και δράσεις. Το Μέτωπο δεν είναι εκλογικός μηχανισμός, ούτε διεκδικεί απλά ένα καλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Αγωνίζεται για την ενότητα του λαού και αυτή οικοδομείται με δυνάμεις που είναι υπαρκτές μέσα στην κοινωνία, μέσα στους αγώνες της για τα κοινά προβλήματα. Μόνο έτσι οικοδομούνται σχέσεις ειλικρίνειας και συμπόρευσης σε κοινούς στόχους. Το ΕΠΑΜ δεν αρνήθηκε ποτέ καμιά τέτοια συνεργασία. Δεν ζήτησε ποτέ προνομιακή μεταχείριση όπως π.χ. έκανε το κόμμα του κ. Κατσανέβα, ο οποίος αν και δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε καμιά από τις εκκλήσεις κοινής δράσης του ΕΠΑΜ, θυμήθηκε να κάνει πρόταση συνεργασίας μόνο στο παρά πέντε των εκλογών. Ούτε ζήτησε ποτέ να ταυτιστεί με τις επιλογές του καμιά άλλη δύναμη, όπως απαιτεί ο κ. Αλαβάνος προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με το Σχέδιο Β.

Τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό κατοχή, δεν αναγνωρίζει καν την κατάλυση της συνταγματικής έννομης τάξης για να επιβληθούν οι δεσμεύσεις των δανειστών. Αποδέχεται την απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας μέσα από τις δανειακές συμβάσεις που απλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί. Σαν κόμμα δεν διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη δημοκρατία, μιας και κυριαρχείται από έναν επαγγελματικό μηχανισμό στελεχών γύρω από έναν πρόεδρο που ασκεί δικτατορικές εξουσίες. Ενώ βασική του αναφορά δεν είναι ο λαός και η πατρίδα, αλλά η αριστερά, όπως την προσδιορίζει η ηγεσία του με βάση τις δικές της σκοπιμότητες. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει να ενώσει τον λαό, αλλά να τον καθυποτάξει στα δικά του ιδεολογήματα. Ενδιαφέρεται μόνο για άγρα ψήφων και τίποτε περισσότερο. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα όλων εκείνων που αντιπροσωπεύει τόσο σε επίπεδο προταγμάτων, οργανωτικής συγκρότησης, όσο και κοινωνικής αναφοράς το ΕΠΑΜ. Επομένως το Μέτωπο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει "συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε μπορεί σ' ένα τέτοιο κόμμα να επικρατήσουν θέσεις και απόψεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του λαού και της δημοκρατίας.

*Επικεφαλής του ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο)