Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 21:56

Τώρα με το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής

Τώρα με το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής

Του Νίκου Διασάκου* 
Το κεντρικό θέμα αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό λαό είναι ότι έχει ένα βάρβαρο μνημόνιο, της αριστεράς αυτή τη φορά, που το έχουν ψηφίσει και τα υπόλοιπα κόμματα μέσα στη βουλή, και ότι όποια κυβέρνηση σχηματιστεί την επόμενη μέρα, θα εφαρμόσει αυτό το μνημόνιο. Άρα ο λαός θα πρέπει να…

…προετοιμαστεί για να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα και να αντιμετωπίσει τον άγριο χειμώνα που έρχεται, και αυτό μπορεί να το κάνει πρώτα απ' όλα οργανώνοντας την πάλη του μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς. Καθοριστικός παράγοντας για αυτό, είναι να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, ώστε να δράσει καταλυτικά για να σηκώσει ο κόσμος κεφάλι.
Τα «αφηγήματα» των υπολοίπων κομμάτων έχουν καταρρεύσει από την ίδια την πραγματικότητα. Μέχρι τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα φέρει μια φιλολαϊκή λύση μέσα από την ΕΕ που αλλάζει και μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά έγινε χειρότερη και θα γίνεται χειρότερη και σε συνθήκες κρίσης που έρχεται πάλι.
Όποιος διαπραγματεύεται μέσα στην ΕΕ και με την οικονομία να είναι στα χέρια του κεφαλαίου, αυτό που φέρνει είναι αντιλαϊκή πολιτική.
Την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα σερβίρει και η «Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη».  Η ΛΑΕΝ – Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2  δεν είναι παρθενογένεση αλλά συνυπεύθυνη για την κοροϊδία όλα αυτά τα χρόνια:
•        Έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξαπάτηση αριστερού ριζοσπαστικού κόσμου. Εδώ και 25 χρόνια δίνουν «αριστερό» άλλοθι στην πορεία ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, στην επίθεση στο σοσιαλισμό.
•        Στήριξαν, από κυβερνητικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο (συμφωνία 20ης Φλεβάρη, πρόταση Τσίπρα 47 σελίδων (ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!!!) κλπ. Μέχρι και τη 12η Ιουλίου έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπογράψει μνημόνια.
•        Δεν έβγαζαν άχνα όταν ο Τσίπρας δήλωνε ότι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, όταν έδινε όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στο ΣΕΒ, στα διάφορα φόρουμ του διεθνούς κεφαλαίου και σήμερα εμφανίζονται  ως «εξαπατημένοι».
Αλήθεια, η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία στήριξαν και στην οποία συμμετείχαν ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί ήταν αντιμνημονιακή;
•        Ποιους εφαρμοστικούς νόμους από τους 400 των προηγούμενων μνημονίων κατάργησαν;
•        Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λεηλασία δήμων, ασφαλιστικών ταμείων κι οργανισμών έχει και τη δική τους υπογραφή. Η ΠΝΠ για τη διαγραφή προστίμων μεγαλοεπιχειρηματιών από τελεωνειακές και φορολογικές παραβάσεις, έχει και τη δική τους υπογραφή.
•        Όλοι τους, μαζί κι η Πρόεδρος της Βουλής, που το παίζει θεματοφύλακας δήθεν της «δημοκρατίας», αρνήθηκαν ή δεν ζήτησαν να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, των συλλογικών συμβάσεων.  
•        Ο κ. Στρατούλης ήταν υπουργός, όταν απέρριπτε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να υπάρξει δημόσια δωρεάν υγεία πρόνοια σε ανασφάλιστους, άνεργους.
•        Ο κ. Ήσυχος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ 2, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τη νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο, που καμιά κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν τόλμησε να κάνει.
•        Όταν ο Τσίπρας ζήτησε εξουσιοδότηση στη βουλή για να υπογράψει δανειακή σύμβαση-μνημόνιο με τον ESM, τα περισσότερα στελέχη τους ψήφισαν ΝΑΙ  ή ΠΑΡΩΝ (Πετράκος ΝΑΙ, Λαφαζάνης ΠΑΡΩΝ, Λεουτσάκος ΠΑΡΩΝ κλπ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 υπερασπίζεται την καπιταλιστική ιδιοκτησία κι εξουσία. Σήμερα προτείνει την πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, εντός της ΕΕ, που ζητάνε τμήματα του κεφαλαίου και που από άλλες αφετηρίες προτείνουν αντιδραστικές δυνάμεις, όπως ο Σόιμπλε.
•        Ομολογούν ότι θέλουν το εθνικό νόμισμα ως εργαλείο καπιταλιστικής αντιλαϊκής ανάπτυξης, ενώ τα κλειδιά της οικονομίας θα συνεχίσουν να τα έχουν τα μονοπώλια, η Ελλάδα θα είναι δεσμευμένη στην ΕΕ ή άλλες ιμπεριαλιστικές, νομισματικές συμμαχίες. Από αυτήν την επιλογή τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν πολλαπλά ωφελημένα. Αυτό, άλλωστε, γίνεται και στις καπιταλιστικές χώρες που διαθέτουν εθνικό νόμισμα (Κίνα, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) ή συμμετέχουν σε άλλες νομισματικές συμμαχίες. Σε όλες τις χώρες εντός ή εκτός ευρωζώνης, τα λαϊκά δικαιώματα έχουν πάρει τον κατήφορο, χτυπάει η καπιταλιστική κρίση.
Η μόνη διαφορά τους είναι ότι τα άλλα κόμματα καλούν το λαό να θυσιαστεί για την καπιταλιστική ανάκαμψη, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ αυτοί τον καλούν να θυσιαστεί για τον ίδιο σκοπό, μέσω εξωτερικής υποτίμησης, μέσω δηλαδή ενός υποτιμημένου νομίσματος, που θα οδηγήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέα μνημόνια.
Το σύστημα δεν τρομάζει από τέτοια κόμματα. Αντίθετα πολύμορφα τα στηρίζει, όπως έκανε και με την αριστερή πλατφόρμα και την προκλητική προβολή της στα ΜΜΕ, για να  παγιδεύουν το ριζοσπαστισμό, στο πλαίσιο του συστήματος και ν’ αποτελούν ανάχωμα απέναντι στην αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ είπε στο λαό την αλήθεια, δεν τον εξαπάτησε, δεν τον κορόιδεψε, όπως έκανε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους, που αποτελούν τις αιτίες των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοια πρόθεση οι υπαναχωρήσεις του ήταν αναπόφευκτες, φτάνοντας στο σημείο να συνυπογραφεί το τρίτο μνημόνιο, μαζί με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.
Ο ριζοσπαστικός κόσμος, οι αγωνιστές μπορούν επομένως να βγάλουν συμπεράσματα, να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε τέτοιες δυνάμεις και σε αδιέξοδες επιλογές στο πλαίσιο του συστήματος. Να μην ξαναζήσουμε το ίδιο έργο, με τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα, που οδήγησαν σε νέα μνημόνια. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την πραγματική ρήξη που προβάλλει, την αλλαγή τάξης στην εξουσία, τη διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους, ως προϋποθέσεις για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Ο λαός πρέπει ΤΩΡΑ να επιλέξει το δικό του δρόμο, με σκοπό να πάρει την ιδιοκτησία του πλούτου και την εξουσία στα χέρια του. Σ’ αυτό το δρόμο μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει βελτίωση της ζωής του. Και γι αυτό χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ.

 

*οδοντίατρος
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ