Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 01:34

Η ελπίδα προσπέρασε;

Η ελπίδα προσπέρασε;

Της Μαρίας Μήτση*
Οι επερχόμενες εκλογές έχουν πικρή γεύση, έχουν τη γεύση της προδοσίας και της απογοήτευσης… και είναι λογικό. Ο ελληνικός λαός μετά από 5 χρόνια ύφεσης εξαιτίας των μνημονίων αποφάσισε να αφήσει πίσω του τα μνημονιακά κόμματα της δεξιάς, να ξεπεράσει επιτέλους τον δικομματισμό και να δώσει μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως…

…η κυβέρνηση που εκλέχθηκε στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μόλις 7 μήνες διακυβέρνησης αποφάσισε να πάρει διαζύγιο από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, τις ιδρυτικές αρχές της Αριστεράς και του κόμματος και να μην ανήκει στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Δεν σας συγχωρούμε κύριε Τσίπρα που ποδοπατήσατε την ελπίδα αυτή, που μετατρέψατε το γενναίο όχι του ελληνικού λαού σε ένα ντροπιαστικό ναι! Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τα ψέματα και την ολιγωρία, τη μη εφαρμογή του προγράμματος σας, την άτακτη υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές σας. Το ότι βλάψατε ανεπανόρθωτα την αριστερά στη χώρα, που πάλευε πάντα με ειλικρίνεια την αλλαγή, δηλώνοντας πως δεν γίνεται αλλιώς. Το ότι καταστρέψατε τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη αφού από παράδειγμα θάρρους και αντίστασης μας μετατρέψατε σε παράδειγμα προς αποφυγή. Το ότι τελικά ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ καταλήξαμε να ψηφίζουμε ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα.
Δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε το ότι τα κόμματα των μνημονίων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ) δίδαξαν σε έναν ολόκληρο λαό πώς να υποχωρεί και πώς να υποτάσσεται. Του έμαθαν πώς να συμβιβάζεται με τα λίγα και πως να μην διεκδικεί …γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Υπήρξαν ανταλλάγματα για να μην γίνεται αλλιώς; Υπάρχει λόγος που προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ένα αποδεδειγμένα μη βιώσιμο χρέος είναι η μόνη μας λύση;
Τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση των πολιτών αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται πια κάτω από το όριο της φτώχιας. Οδήγησαν όμως και στην οικονομική εξαθλίωση ολόκληρη την χώρα από την στιγμή που δεν είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της. Ένα ακόμη μνημόνιο εγγυάται ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Η εφαρμογή του 3ου μνημονίου προϋποθέτει βαρύτερη φορολογία, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραμονή του κατώτατου μισθού στα σημερινά απαράδεκτα όρια, ξεπούλημα των εθνικών πόρων και ουσιαστική εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας αφού η διαχείριση του χρέους θα γίνεται από τους δανειστές μας με εγγύηση την εθνική περιουσία. Το κυριότερο, δεν προσφέρει καμία ελπίδα ανάκαμψης εφόσον αγροτική οικονομία, τουρισμός, ανταγωνιστική βιομηχανία καταστρέφονται. Σύστημα υγείας και εκπαιδευτικό σύστημα διαλύονται από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πόροι για τη λειτουργία τους. Κράτος πρόνοιας παύει να υφίσταται για τον ίδιο λόγο. Και όλα αυτά για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τόκους για ένα χρέος το οποίο δεν είναι βιώσιμο και το οποίο δεν μας έδωσαν εταίροι αλλά τοκογλύφοι.
Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα κατέληξαν όχι στον ελληνικό λαό αλλά στις τράπεζες και στους τόκους των δανείων. Κέρδος έχει η ΕΚΤ και οι εταίροι από τη κρίση γι αυτό και συμφέρει η συνέχιση της. Απώτατος σκοπός η αδυναμία πληρωμής και η εκχώρηση της εθνικής περιουσίας στο υπερ-ταμείο που ελέγχει η εταιρεία του Σόιμπλε. Τα δάνεια έχουν ήδη αποφέρει πολλές απώλειες σε μας, πολλά κέρδη στους εταίρους, καιρός να πούμε τέλος. Βέβαια καταλάβαμε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο όχι γιατί δεν γίνεται αλλά γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει.
Τα κόμματα των μνημονίων αδυνατούν να απεγκλωβιστούν από τη διαπλοκή, να εξυπηρετήσουν το λαό και όχι τα συμφέροντα τους. Μόνο λίγοι στάθηκαν αντάξιοι της ψήφου μας παρατώντας υπουργεία και βουλευτικές θέσεις για να κάνουν αυτό που ό λαός τους υπέδειξε: να βάλουν τέλος στα μνημόνια. Σε αυτούς τους λίγους θα στηριχτούμε για να χτίσουμε ένα μέτωπο αντίστασης στη φιλομνημονιακή πολιτική και για να μπορέσουμε ξανά να ελπίσουμε πως υπάρχει και άλλος δρόμος. Ψηφίζουμε Λαϊκή Ενότητα γιατί «plan B »υπάρχει αρκεί να υπάρχει και θάρρος να εφαρμοστεί.

*Υποψήφια Βουλευτής με τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στη Μεσσηνία.