Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 17:57

Ευρεία επιχείρηση της Europol με τη συνεργασία και της αστυνομίας του αεροδρομίου Καλαμάτας

Ευρεία επιχείρηση της Europol με τη συνεργασία και της αστυνομίας του αεροδρομίου Καλαμάτας

ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ EURO 
Και η αστυνομική υπηρεσία του αεροδρόμιου Καλαμάτας συμμετείχε σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση την οποία συντόνισε η Europol, για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς και για τη στήριξη της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «UEFA 2016». Ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι που να σχετίζεται με το τοπικό αεροδρόμιο…

Ειδικότερα, η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CICONIA ALBA» υλοποιήθηκε με το συντονισμό της Europol, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τοπικές αστυνομικές Αρχές από εννέα αεροδρόμια. Συνελήφθησαν συνολικά τρεις αλλοδαποί για απάτη μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού. Εξιχνιάστηκε επίσης υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος με χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών προέβαινε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής
Η παγκόσμια αυτή δράση εντάχθηκε και στο πλαίσιο στήριξης της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «UEFA 2016».
Στη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 43 χώρες, ενώ για τη διοργάνωση της σε παγκόσμιο επίπεδο συστάθηκαν 5 συντονιστικά κέντρα.
Οι συλλήψεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανέρχονται συνολικά σε 140 άτομα, από τα οποία τρία άτομα – αλλοδαποί- συνελήφθησαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στους Κρατικούς Αερολιμένες Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ρόδου «Διαγόρας».
Όπως πρόεκυψε τα αεροπορικά εισιτήρια των τριών συλληφθέντων είχαν εκδοθεί με χρήση πιστωτικών καρτών, με υποκλαπέντα στοιχεία και εν άγνοια των νόμιμων δικαιούχων. Για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού ατόμου.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος κάνοντας χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών προέβαινε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως.
Σε εθνικό επίπεδο η δράση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές από τους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στη Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο και των Κρατικών Αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου.