Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 18:07

Προσφυγόπουλα στην Αστυνομία, παραβιάζονται οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

Προσφυγόπουλα στην Αστυνομία, παραβιάζονται οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Να αφεθούν ελεύθεροι οι 30 πρόσφυγες που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας και ιδιαίτερα τα ανήλικα παιδιά με τις οικογένειές τους, ζητάει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, που εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κρατούμενους. Πρόκειται για τους πρόσφυγες που πιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην παραλία της Ελαίας. Η Αντιφασιστική Κίνηση υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται η υποχρέωση εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους πρόσφυγες…

Ειδικότερα, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Από την Τετάρτη 7/12 κρατούνται ενόψει επιστροφής στο ΑΤ Καλαμάτας 30 άνθρωποι με καταγωγή από τη Συρία και Κούρδοι από το Ιράκ. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πέντε ανήλικα παιδιά ηλικίας από 4 έως 15 ετών με τις οικογένειές τους.
Η κράτηση οικογενειών με ανήλικα αλλά και ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας  στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις των αστυνομικών κρατητηρίων παραβιάζει την υποχρέωση του κράτους για εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους διοικητικά κρατούμενους. Ειδικά για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά θα έπρεπε να θεωρείται αδιανόητη μια τέτοια κατάσταση.
Η επιστροφή των ανθρώπων αυτών είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση και κίνδυνος για τη ζωή τους, απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και τυχόν πραγματοποίησή της παραβιάζει τη βασική αρχή περί μη επαναπροώθησης σε μη ασφαλή χώρα.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια και
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις αρμόδιες αρχές να απέχουν από κάθε ενέργεια επιστροφής των ανθρώπων αυτών και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι».