Δευτέρα, 21 Μαϊος 2018 15:49

Όλα καλά στο λιμάνι χάρη στην ετοιμότητα του Λιμεναρχείου και τον καλό συντονισμό

Όλα καλά στο λιμάνι χάρη στην ετοιμότητα του Λιμεναρχείου και τον καλό συντονισμό

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ 
Πιο σίγουροι για την ασφάλειά του λιμανιού και την προστασία της θάλασσας στο Μεσσηνιακό Κόλπο πρέπει να είναι οι χρήστες και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, καθώς στην άσκηση που έγινε το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, με σενάριο την εκδήλωση πυρκαγιάς στο τουριστικό πλοίο Albatros II, ενώ μετέφερε επιβάτες και τη διαρροή καυσίμων στη θάλασσα, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο Δήμος, οι λιμενεργάτες, οι εθελοντές, έδειξαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και διαθέτουν και τα απαιτούμενα μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ανάλογα απευκταία συμβάντα…

Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που πραγματοποιήθηκε μεγάλη και σύνθετη άσκηση στο λιμάνι, με τη συμμετοχή πολλών φορέων, ωστόσο όλοι λειτούργησαν σωστά και η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία.

Το σενάριο της άσκησης ήταν ότι το μικρό ξύλινο κρουαζιερόπλοιο Albatros II, ενώ βρίσκεται εν πλω με 10 επιβάτες, παίρνει φωτιά που ξεκινάει από τη κουζίνα του πλοίου.

Αμέσως ο καπετάνιος ενημέρωσε τον αρμόδιο αξιωματικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και τέθηκαν κατευθείαν σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την έρευνα και διάσωση και για την αντιμετώπιση ρύπανσης.

Το ταχύπλοο σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου προσέγγισε το Albatros II, για να απεγκλωβίσει τους επιβάτες, ανάμεσά τους έναν τραυματίας. Το σκάφος έβγαλε τους επιβάτες και τον τραυματία στο λιμάνι, η παραλαβή των οποίων έγινε με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια μεγάλα πυροσβεστικά αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, από την προκυμαία αλλά και το σκάφος του Λιμενικού, έσβησαν τη φωτιά στο Albatros II, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος μετέφερε στην προκυμαία τα ειδικά πλωτά φράγματα για τη συγκράτηση των καυσίμων που διέφυγαν από το πλοίο, ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση. Τα πλωτά φράγματα σύρθηκαν στη θάλασσα  από το σκάφος του λιμενικού και έτσι έγινε δυνατό να αποφευχθεί η ρύπανση.

Υπεύνθυνος για την άσκηση ήταν ο υπολιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Νικόλαος Γιαννουλάτος, ενώ κατά τη διάρκειά της παρουσίαζε το σενάριο και έδινε πληροφορίες ο υποπλοίαρχος Σωτήριος Τσούλος. Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Αντώνιος Δουμάνης τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις για να διαπιστώνεται κάθε φορά η ετοιμότητα του προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπίσει συμβάντα τα οποία είναι δυνατό να σημειωθούν, καθώς και για να δοκιμάζεται ο συντονισμός των διαφορετικών φορέων που πρέπει να συνεργαστούν.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης, ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, του 9ου Συντάγματος Πεζικού, εκπρόσωποι άλλων φορέων και μαθητές σχολείων.
Στ.Μ.