Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 21:35

Αστυνομία, Μορέας, Πολιτική Προστασία προειδοποιούν τους οδηγούς που θα ταξιδέψουν στην κακοκαιρία

Αστυνομία, Μορέας, Πολιτική Προστασία προειδοποιούν τους οδηγούς που θα ταξιδέψουν στην κακοκαιρία

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 
Φαίνεται ότι η περιοχή της Μεσσηνίας δεν είναι μεταξύ εκείνων της χώρας που θα υποστούν τη μεγάλη ένταση του ψυχρού κύματος κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ωστόσο Αστυνομία, Μορέας και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν τους οδηγούς που θα ταξιδέψουν να τηρήσουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρηθούν…

Συγκεκριμένα από την Ελληνική Αστυνομία ανακοινώθηκε: “Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από την Κυριακή (05-01-2020) το πρωί αναμένεται έντονο ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Θα επηρεασθεί καταρχήν η βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα, από Κυριακή μεσημέρι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στην νοτιανατολική  Ελλάδα. Θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις.

Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Για τους λόγους αυτούς, από σήμερα ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  1. Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.
  2. Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  3. Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  4. Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα  και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο”.

ΜΟΡΕΑΣ

Από τον Μορέα, την εταιρία που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και Σπάρτης ανακοινώθηκαν τα εξής: “Εν όψει των χιονοπτώσεων, που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές της χώρας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας λόγω των εορτών, συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  •       Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.
  •       Έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε.
  •       Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.
  •       Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
  •       Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε – αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας.
  •       Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.
  •       Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας.
  •       Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000”. 

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε σχετικά με τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.