Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 22:46

Η Συνομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά για τα γεγονότα στην Πιπερίτσα της Μεσσήνης

Η Συνομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά για τα γεγονότα στην Πιπερίτσα της Μεσσήνης

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ 
Με παρέμβασή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά), για τα γεγονότα στην Πιπερίτσα της Μεσσήνης, τον θάνατο τσιγγάνου από πυροβολισμό και τα όσα επακολουθούν, ζητά αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Επιπλέον όμως υπογραμμίζει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βγάλουν την κοινωνική ομάδα των τσιγγάνων από το περιθώριο ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς να ωθούνται στην παραβατικότητα της επιβίωσης…

Η παρέμβαση της Ελλάν Πασσέ έχει ως εξής: “Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ – με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκε για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης και εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήρια της προς την οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

Η ένδεια, η εξαθλίωση, η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης, η διαιώνιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και οι ανύπαρκτες πολιτικές εξωθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς στην παραβατικότητα της επιβίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε καμία παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά! Ωστόσο, εθιστούμε για ακόμη μια φορά την προσοχή στη ρίζα του προβλήματος. Ας δοθεί τέλος επιτέλους σε αυτή την χρόνια ανθρωπιστική κρίση που τοποθετεί μία μεγάλη κοινωνική ομάδα Ελλήνων πολιτών στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα επιλογών. 

Καταδικάζουμε κατάφωρα την αυτοδικία, την περιφρόνηση της δικαιοσύνης και την παράνομη οπλοκατοχή, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά βαθιά ρήξη του αξιακού συστήματος και ανεπάρκεια του κράτους. Βασική αρχή των ανεπτυγμένων χωρών και πολιτευμάτων είναι ότι δεν παίρνουμε τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη στα χέρια μας σε καμία περίπτωση! Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι θα επιτελέσουν το έργο τους με διαφάνεια, αυστηρότητα και αντικειμενικότητα. 

Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι στιγμές, ωστόσο η βία φέρνει βία γι’ αυτό συστήνουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και καλούμε το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για την ένταξη και την αποκατάσταση των Ρομά συμπολιτών μας, ώστε να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ανεπίτρεπτων περιστατικών που δεν συνάδουν με τον νομικό πολιτισμό της χώρας μας”.