Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 16:23

Γκρεμίστηκε ο καταυλισμός των μόνων αληθινά Καλαματιανών τσιγγάνων

Γκρεμίστηκε ο καταυλισμός των μόνων αληθινά Καλαματιανών τσιγγάνων

ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ
Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του δημοτικού χώρου στον οποίο διέμεναν, δεκαετίες τώρα, περίπου 10 οικογένειες Καλαματιανών τσιγγάνων. Η επιχείρηση έγινε χωρίς εντάσεις, όμως η πικρία των τσιγγάνων για άδικη μεταχείριση είναι έντονη…

Οι συγκεκριμένοι είναι οι μόνοι αληθινά Καλαματιανοί τσιγγάνοι, ενώ δεν θεωρούνται από τα πλέον παραβατικά στοιχεία. Οι τσιγγάνοι λένε ότι θα παραμείνουν στο χώρο και το βράδυ θα κοιμηθούν στο δρόμο.
Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν κατέφθασαν στα Παλιάμπελα δύο διμοιρίες ΜΑΤ και δημοτικοί αστυνομικοί της Καλαμάτας. Κάλεσαν τους τσιγγάνους να αδειάσουν τους χώρους όπου μένουν και να αποχωρήσουν από το χώρο. Πράγματι οι τσιγγάνοι άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους, ενώ στη συνέχεια μηχανήματα του Δήμου ισοπέδωσαν τα καλύβια τους.
Στους τσιγγάνους προτάθηκε να πάνε να εγκατασταθούν στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, κάτι όμως που δεν δέχονται, καθώς τονίζουν ότι εκεί μένουν κακοποιά στοιχεία με τα οποία υπάρχει τεράστιο χάσμα. Από το Δήμο Καλαμάτας αναφέρεται πάντως ότι οι περισσότεροι από τους τσιγγάνους που εκκένωσαν την περιοχή στα Παλιάμπελα διαθέτουν δικά τους οικόπεδα και μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτά.
Τον αποτροπιασμό του γι’ αυτή την εξέλιξη δήλωσε στο «Kalamata Journal» ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παύλος Γκρέκης, που τόνισε ότι πρόκειται για γηγενείς Καλαματιανούς, τους οποίους η δημοτική αρχή θα έπρεπε να υποστηρίζει και να φροντίζει. Τα ΜΑΤ, πρόσθεσε ο κ. Γκρέκης, η δημοτική αρχή έπρεπε να τα στείλει σε άλλους καταυλισμούς της Καλαμάτας, όπου ούτε γηγενείς τσιγγάνοι υπάρχουν ούτε μένουν άνθρωποι που βγάζουν μεροκάματο με κόπο, όπως στα Παλιάμπελα.
Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία εκκένωσης του χώρου έγινε με ηρεμία και με οργάνωση, κάτι που ήταν αποτέλεσμα της προετοιμασίας την οποία είχε κάνει ο γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Χατζής, με δύο δημοτικούς αστυνόμους.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, που σήμερα αναπλήρωνε το δήμαρχο, οποίος απουσίαζε στην Τρίπολη, σε δηλώσεις του τόνισε ότι για την εκκένωση του καταυλισμού υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ υπογράμμισε την καλή προετοιμασία που είχε γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Στ.Μ.