Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 11:32

Καλή σχολική χρονιά!

Του Δημήτρη Μπουσούνη 
     Με το γέλιο εκφράζουμε συνήθως το ψυχικό μας κόσμο κι αυτό τις περισσότερες φορές βγαίνει αυθόρμητα πόσο, μάλλον, όταν προέρχεται από μικρά παιδιά!  

Τα παιδιά σε μικρές, κυρίως, ηλικίες είναι αδιανόητο να μη γελούν κι εκείνο που τα κάνει πολλές φορές σκυθρωπά, είναι ο φόβος.

Αυτό δεν το λαμβάνει καθόλου υπόψη της η παρούσα κυβέρνηση και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με πρόφαση τον κορωνοϊό, προσπαθεί σε καθημερινή βάση να τρομοκρατήσει μικρούς και μεγάλους.

Άλλος παράγοντας για να μη γελούν οι νέοι σήμερα, είναι η ανέχεια και τα διάφορα «μπούλινγκ», που δέχονται από τον περίγυρό τους.

Εκτός, όμως, απ’ όλα αυτά υπάρχει και το σχολείο, που συμβάλλει αρκετές φορές στην καταπίεση των παιδιών.

Όπως είναι γνωστό, για δεκαετίες τώρα, όποτε αλλάζει μια κυβέρνηση αλλάζουν συνήθως και τα προγράμματα του υπουργείου παιδείας.

Αυτό, μόνο σε τριτοκοσμικές κοινωνίες ταιριάζει και είναι ντροπή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα πόσο, μάλλον, γι’ αυτούς που το εκφράζουν.

Υπάρχουν, βέβαια και κάποιες κατηγορίες παιδιών, που ζουν σε καταυλισμούς ή είναι προσφυγόπουλα και γι’ αυτά η ζωή είναι ακόμη πιο περίπλοκη.

Μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σήμερα, έχει χάσει τον προσανατολισμό της η νεολαία, με συνέπεια το ολάνθιστο πανέρι της παιδικής της ψυχής να έχει μαραθεί. 

Ο καταναγκασμός απ’ όπου κι αν προέρχονται, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη σκέψη όσο και την έκφραση των νέων.

Αυτό κάνει πολλά παιδιά να κινούνται μέσα στην κοινωνία όπως τα ζόμπι, που δεν μπορούν να δημιουργούν ούτε εκφράζονται ελεύθερα.

Με λίγα λόγια οποιαδήποτε μέθοδος καταστολής και σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης κι αν εφαρμόζεται αυτή, είναι απαράδεχτη.

Όπως, για παράδειγμα, αυτό που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος, με την αστυνόμευση σε εσωτερικούς χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τέτοια μέτρα καταστολής στο εξωτερικό είναι αδιανόητα και σε κάποια στιγμή θ’ ακυρωθούν εκ των πραγμάτων αλλά και από τους ίδιους τους φοιτητές.  

Αν ένα παιδί δεν προχωράει στα γράμματα, δε σημαίνει κατ’ ανάγκην, πως είναι και χαζό.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που μπορεί να εμποδίζουν την πρόοδό του κι ως εκ τούτου έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο, για να διεκπεραιώσει τις σπουδές του.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν, σ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και χωρίς να υποκύπτει σε κανενός είδους εκφοβισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται.   

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.