Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 01:46

Δεν αφουγκράζεται το κοινό αίτημα να μην υποβιβαστούν τα σχολεία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ 
Διαψεύστηκαν χθες στη Βουλή οι φρούδες ελπίδες ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αφουγκραστεί το κοινό αίτημα για να ακυρωθεί η απόφαση υποβιβασμού Δημοτικών Σχολείων στην περιφέρεια της Μεσσηνίας. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, επικαλέστηκε το νόμο και στάθηκε ανυποχώρητη απέναντι στο δίκαιο αίτημα μη υποβιβασμού των σχολείων ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές της Άνω Μεσσηνίας και της νοτιοανατολικής Πυλίας…

Όπως σημειώνει το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Χαρίτση, η επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε χθες στη Βουλή “αφορούσε την αναστάτωση που συνεχίζει να προκαλεί στην σχολική κοινότητα η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και καταργήσεων τμημάτων σε όλη την χώρα, ενώ ειδικά στην Μεσσηνία αφορά δημοτικά σχολεία στο Διαβολίτσι, στη Χώρα, στην Κορώνη, στον Κάμπο, στο Δώριο, στη Μερόπη και στην Φοινικούντα.

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε στην πρωτομιλία του ότι εξαιτίας της απόφασης αυτής για άλλη μία χρονιά δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού μαθητών και εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την διασπορά της νόσου του κορονοϊού στις σχολικές αίθουσες και τον κίνδυνο να κλείσουν και πάλι σχολικές μονάδες. Παράλληλα με τις συγχωνεύσεις και τις μειώσεις τμημάτων, η συνδιδασκαλία και οι κύκλοι μαθημάτων που πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές για διαφορετικού τύπου μαθησιακές ανάγκες. Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης που έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε γονείς και μαθητές. 

Στην απάντηση της η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ζέττα Μακρή, αφού αρνήθηκε την οποιαδήποτε σκέψη επανεξέτασης της συγκεκριμένης απόφασης, ούτε καν για τις σχολικές μονάδες που αφορούν πυρόπληκτους δήμους, χαρακτήρισε ως «εξορθολογισμό» την απόφαση του Υπουργείου για τις μειώσεις τμημάτων και την υποβάθμιση σχολικών μονάδων στη Μεσσηνία.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χαρίτσης αναρωτήθηκε αν «εξορθολογισμός» για το Υπουργείο Παιδείας είναι ο συνωστισμός μαθητών σε συνθήκες πανδημίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι, ειδικά για απομακρυσμένους Δήμους της Περιφέρειας, τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε νέα μείωση του μαθητικού πληθυσμού και κατά συνέπεια περαιτέρω ερημοποίηση της περιφέρειας. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, των Δημοτικών  Συμβουλίων αλλά και τα ψηφίσματα πολλών κοινωνικών φορέων της περιοχής που ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Τόνισε τέλος ότι αυτή η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου συνιστά δείγμα παντελούς έλλειψης σεβασμού προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες και εντέλει τις τοπικές κοινωνίες των περιφερειακών δήμων της Μεσσηνίας”.