Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 19:27

Η Ένωση Γονέων Καλαμάτας για το άνοιγμα των σχολείων: Μέτρα ασφαλείας και όχι υπερμετάδοσης του ιού

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Με τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά αντίθετα εξακολουθούν οι συνθήκες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, τονίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας. Ζητά σχολικά τμήματα χωρίς μεγάλο αριθμό μαθητών, ανάκληση των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, τεστ στα σχολεία και όχι στα σπίτια, ενώ υπογράμμιζει: "Φτάνει πια η κοροϊδία, πάρτε μέτρα για τα σχολεία!"...

Η παρέμβαση της Ένωση Γονέων για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει ως εξής: “Όλοι περιμέναμε τις προηγούμενες ημέρες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, μετά “φυσικά” την εισήγηση των επιστημόνων (βέβαια φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί δεν χρειαζόντουσαν να περιμένουν την εισήγηση των επιστημόνων!) και διαπιστώσαμε πως οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί!

Τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας συνολικά είχαν νοσήσει 76.000 παιδιά και τους τέσσερις τελευταίους μήνες 151.000 παιδία! Τώρα που η έξαρση της πανδημίας είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με πριν το κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα τι θα γίνει; Μήπως τελικά θέλουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας όρους “αγέλης”!

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η πανδημία, οι προτάσεις των συλλόγων γονέων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν στο πλαίσιο του να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης και του αναντικατάστατου ρόλου της. Η υγεία όμως είναι ό,τι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο. Τι μέτρα έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλίσει τα παραπάνω:  2 μάσκες ¨αερόστατα¨, παγουρίνια και κουβέρτες! 

Επιπλέον συνεχίζουμε και ακούμε πράγματα εκτός λογικής:

- εφαρμόζουμε ό,τι κάνουν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: στο Βέλγιο τα τμήματα κλείνουν με 2 κρούσματα, στην Γαλλία με 3, στην Ιταλία με 3, στην Ολλανδία με 1, στην Ελλάδα σε τάξεις των 25 μαθητών με 13 κρούσματα! Χωρίς βέβαια να συνυπολογίσουμε τις υποδομές που έχουν οι παραπάνω χώρες σε σχέση με την δική μας,

- υποχρεωτική σε όλη την κοινωνία η μάσκα υψηλής προστασίας, στους μαθητές δεν χρειάζεται,

- μπορεί κάποιος να μετατρέψει το self test σε rapid test,  αρκεί αν βάλουμε βαθιά το “στυλεό” στη μύτη μας. 

Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε, τα οποία είναι ουσιαστικά σχεδόν τα ίδια με τα προηγούμενα, ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Χρόνος για προετοιμασία υπάρχει. Βούληση υπάρχει; Ζητάμε:

- Αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.

- Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ώστε να είναι δυνατή η τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

- Διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο και όχι στο σπίτι από ανθρώπους που ενδεχομένως δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση ή θέληση να τα κάνουν.

- Κατάργηση του 50%+1. Με το που παρουσιάζεται κρούσμα σε κάθε τάξη θα πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες απολυμάνσεις και να γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ.

- Δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας για κάθε μαθητή, πρόβλεψη για την δωρεάν διενέργεια όσων επιπλέον τεστ χρειαστεί να κάνει κάθε μαθητής. Δεν μπορεί οι γονείς να συνεχίζουν να πληρώνουν για τα αυτονόητα.

- Επαρκή εξαερισμό σε όλες τις σχολικές αίθουσες και όχι απλά ανοίγουμε τα παράθυρα.

- Μέτρα για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας.

- Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν, να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού.

Η εξέλιξη της πανδημίας δυστυχώς συνεχίζει ακόμα να μας εκπλήσσει, οι κατά καιρούς προβλέψεις των κρατικών ιθυνόντων, για το τέλος της πανδημίας, δυστυχώς έχουν “πέσει έξω”. Η ανησυχία των γονιών είναι μεγάλη και η αγανάκτηση ακόμα μεγαλύτερη! Θα πρέπει το επόμενο διάστημα οι σύλλογοι γονέων μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα να αντιδράσουν. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ, ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!”