Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 16:52

Χαρίτσης σε Κεραμέως: Τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία της Μεσσηνίας

Χαρίτσης σε Κεραμέως: Τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία της Μεσσηνίας

Άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση, σε εξειδικευμένο προσωπικό, του Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλαμάτας και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή…

Είναι χαρακτηριστικά, για την τραγική κατάσταση στις δύο ειδικές σχολικές μονάδες, όσα επισημαίνει στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης: “Συγκεκριμένα το Ειδικό Νηπιαγωγείο του δήμου Καλαμάτας, όπου φοιτούν 13 μαθητές και μαθήτριες, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και με μία (1) μόνο Βοηθό, ενώ απουσιάζει πλήρως το εξειδικευμένο προσωπικό που προβλέπεται, δηλ. Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτής. Παρά τις επίμονες οχλήσεις και επιστολές της Διεύθυνσης του σχολείου αλλά και του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλαμάτας προς την ΠΕ Νομού Μεσσηνίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και το Υπουργείο Παιδείας στο αρμόδιο τμήμα Ειδικής Αγωγής, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία απάντηση και το πρόβλημα παραμένει. Η δε πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, περί «δανεισμού» προσωπικού για μία ημέρα από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, αντί μονίμων προσλήψεων, κρίνεται απορριπτέα εφ’ όσον το πρόβλημα θα μετακυλήσει στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο το οποίο επίσης λειτουργεί με οριακό προσωπικό. Επιπλέον, ο μονοήμερος δανεισμός που προτάθηκε μεταφράζεται σε μία θεραπεία ανά δεκαπέντε μέρες για έκαστο παιδί, συχνότητα απολύτως ανεπαρκή. Τέλος, η συνεχής εναλλαγή προσώπων και έλλειψη εκπαιδευτικής σταθερότητας κρίνεται απαγορευτική ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό, τα οποία έχουν ανάγκη σταθερού προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθούν στις θεραπείες τους”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι “οι τραγικές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής της Καλαμάτας και των Φιλιατρών δεν δημιουργούν μόνο έλλειμμα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών, εφ’ όσον αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας…”.

Το ερώτημα που θέλει ο Αλέξης Χαρίτσης στην υπουργό Νίκη Κεραμέως είναι: “Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της υποστελέχωσης σε εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκπαίδευση, η υγεία και η ασφάλεια των φοιτούντων μαθητών ΑμεΑ, του Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλαμάτας και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών;”