Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 13:08

Σπηλαιολογική εξόρμηση στο «Καταφύγι» Σελίνιτσας

Σπηλαιολογική εξόρμηση στο «Καταφύγι» Σελίνιτσας

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ
Σπηλαιολογική εξόρμηση στο «Καταφύγι» Σελίνιτσας στη Μεσσηνιακή Έξω Μάνη, πραγματοποιεί αυτήν την Κυριακή, 7 Ιουλίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Πρόκειται για μια μέτριας δυσκολίας ειδική διαδρομή, με διάρκεια περίπου τέσσερις ώρες εντός του σπηλαίου...

Ανάλογα με τις συνθήκες και τον διαθέσιμο χρόνο, στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει στάση για μπάνιο στην περιοχή της Τραχήλας.

Όπως μας ενημερώνει ο Ορειβατικός, «στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου, του Δήμου Δυτικής Μάνης, στον δρόμο προς Τραχήλα, 3.5 χλμ. δυτικά βρίσκεται το όμορφο σπήλαιο ‘Καταφύγι’, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών που το έχουν επισκεφθεί.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει μεγαλοπρεπής στολισμός με ωραιότατα συμπλέγματα σε οροφή, δάπεδο και τοίχο. Η εντυπωσιακή είσοδος με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες κάποτε αποτελούσε την εκβολή ποταμού ο οποίος περνούσε μέσα από αυτό διανοίγοντας μέσα σε μάρμαρο στοές και κανάλια. Τα όστρακα και οστά που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπος κατοικίας και λατρείας.

Η βέβαιη έκταση των στοών του είναι 900 μ. περίπου, το ολικό μήκος του όμως υπολογίζεται σε 1.600 μ. Ένα μεγάλο τμήμα του εξερευνήθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο και το Σουηδό βιοσπηλαιολόγο Lindberg, το 1953, ενώ οι έρευνες συνεχίσθηκαν από τον Ι. Ιωάννου».

Η αναχώρηση θα γίνει από Καλαμάτα την Κυριακή στις 10:00 π.μ.

Για δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν έγκρισης του Συντονιστή της ανάβασης, Γιώργου Εξηνταβελώνη, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 9:00-10:30μ.μ., στο τηλέφωνο 27210-97733, 6937328781.

Βαθμός δυσκολίας: 1+ (μέτριας δυσκολίας)
Ώρες Πορείας: 4 +/-