Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 19:31

Αίτημα στην Κουντουρά: Πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τουρισμό

Αίτημα στην Κουντουρά: Πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τουρισμό

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Να είναι η Μεσσηνία από τις πρώτες περιοχές της χώρας στην οποία θα επαναλειτουργήσουν προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, ζητάει από την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Όπως σημειώνεται στο αίτημα, αφενός τέτοιο πρόγραμμα έχει να υλοποιηθεί από το 2009 και αφετέρου στη Μεσσηνία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αλματώδης τουριστική ανάπτυξη. Το αίτημα κοινοποιείται στον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά, στους υπόλοιπους βουλευτές του Νομού, στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και σε άλλους εκπροσώπους θεσμικών φορέων…

Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι «στο Νομό μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης ανάπτυξη του Τουρισμού μιας και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες τουριστικές μονάδες (π.χ. ΠΟΤΑ, παραλιακό μέτωπο Μεσσήνης, Δυτική παραλία, κ.τ.λ.) ενώ προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθούν και νέες, όλες αυτές θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού μας γιατί θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μαζί με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και τους εργαζόμενους στον κλάδο πασχίζουν εκτός των άλλων για την ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στον μεγάλο ρόλο που παίζει η εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, η ειδίκευση και εξειδίκευση, αλλά βασικότερο όλων είναι η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ.

Τα παραπάνω θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ που είναι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας του κλάδου, αλλά και βασικό στοιχείο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Όπως γνωρίζουμε το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ έχει δεσμευτεί να επαναλειτουργήσει προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον Τουριστικό Τομέα στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επειδή μετά και την κατάργηση του ΟΤΕΚ δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας παρόμοια προγράμματα από το έτος 2009, θα θέλαμε την συμβολή σας όπως η ΚΑΛΑΜΑΤΑ να είναι μέσα στις πρώτες πόλεις όπου θα γίνουν τέτοια προγράμματα .

Τα τμήματα για τα οποία υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη υλοποίησης    είναι:

  • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΥΠΟΔΟΧΗΣ
  • ΟΡΟΦΟΚΟΜΙΑΣ
  • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Είναι αδιανόητο στο μέλλον αφ’ ενός να υπάρχει ζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και αφ’ ετέρου να υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης από το ντόπιο εργατικό δυναμικό σε συνθήκες μάλιστα υπέρμετρης ανεργίας.

Αυτό το οποίο θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι ότι η πόλη μας αποτελεί την πλέον ΑΡΙΣΤΗ  λύση για την υλοποίηση όλων αυτών, λόγω κυρίως των ξεκάθαρων συγκριτικών πλεονεκτημάτων π.χ. (ασφαλής και γρήγορη οδική πρόσβαση και διασύνδεση, ύπαρξη σημαντικού αριθμού εργαζομένων, εξειδικευμένων στελεχών, επάρκεια δομών για την υλοποίηση) και μπορεί βεβαίως να εξυπηρετήσει την κάλυψη των αναγκών και των ΟΜΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

Θα πρέπει λοιπόν η περιοχή μας στον κλάδο του τουρισμού να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. 

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας αποτελεί την βαριά βιομηχανία και βασικό πυλώνα ανάπτυξης με  αύξηση εσόδων , κερδοφορίας και επισκεψιμότητας.

Βασίζεται όμως και στις πλάτες των εργαζομένων, γι αυτό είναι  πιο πολύ επιτακτική από ποτέ η ανάγκη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ του κλάδου».