Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 14:08

Παράδειγμα το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αποτελέσματα από την απεργία

Παράδειγμα το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αποτελέσματα από την απεργία

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ" 
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα συμμετοχής στη χθεσινή απεργία των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων της Μεσσηνίας. Το Σωματείο Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του παρουσιάζει τα αποτελέσματα και υπογραμμίζει ότι αυτά δεν ήρθαν από το πουθενά αλλά είναι η συνέπεια και η παρακαταθήκη μιας συνεχούς προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων και διεκδικητικών κινητοποιήσεων. Αντίθετα, προσθέτει το Σωματείο, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να πετύχει η απεργία αλλά την υπονόμευσε...

Ειδικότερα το Σωματείο ανακοίνωσε: “Με μαζική συμμετοχή οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας συμμετείχαν στην απεργία στις 28 Νοέμβρη δίνοντας και δυναμική παρουσία στην συγκέντρωση των Σωματείων στην πλατεία 23ης Μάρτη στις 10 το πρωί.

ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 91. Απεργία 69 ποσοστό 75,82%. Προσωπικό ασφαλείας 7, ποσοστό 7,69%. Άδεια προγραμματισμένη πολυήμερη 7, ποσοστό 7,69%. Ασθένεια 4, ποσοστό 4,40%.

ΔΕΥΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 34. Απεργία 18, ποσοστό 52,94%.  Άδεια προγραμματισμένη πολυήμερη 3, ποσοστό 8,82%.

ΔΕΥΑ ΠΥΛΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 39. Απεργία 6, ποσοστό 15,38%. Άδεια προγραμματισμένη πολυήμερη 6, ποσοστό 15,38%

ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 23. Απεργία 14, ποσοστό 60,87%. Άδεια προγραμματισμένη πολυήμερη 9, ποσοστό 39,13%

Φυσικά το αποτέλεσμα δεν ήρθε από το πουθενά.

1   Η Απεργία έγινε με απόφαση γενικής συνέλευσης

Σε δύναμη 127 μελών που ήταν ταμειακά εντάξει, παρευρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση 83 εργαζόμενοι, εξασφαλίζοντας απαρτία με ποσοστό 65,35%. Με μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 80 εργαζόμενοι. Υπέρ της απεργίας ψήφισαν 79, κατά της απεργίας 1.

2   Δεν αρκεστήκαμε στην απόφαση. Οι σωματειακές επιτροπές αμέσως μετά την απόφαση σε καθημερινή βάση δούλευαν για την επιτυχία της απεργίας με ανακοινώσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

3   Στο διεκδικητικό πλαίσιο για την απεργία προβάλλαμε και αιτήματα του κλάδου όπως μόνιμη και σταθερή δουλειά, τροποποίηση του οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας, νερό φτηνό για όλο το Λαό με μείωση της τιμής του,  δωρεάν νερό για τους άνεργους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καμία διακοπή νερού στα φτωχά λαϊκά στρώματα, επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

4   Στις 8 Νοέμβρη, συμμετείχαμε με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, με θέμα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού καλύπτουν πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας. Για τον σκοπό αυτό μισθώσαμε αυτοκίνητο και παρευρεθήκαμε στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία μέχρι την βουλή όπου καταθέσαμε το αίτημα σε όλα τα κόμματα εκτός της χρυσής αυγής.

Με αυτόν τον τρόπο δουλειάς, η απεργία ήταν θέμα σε ημερήσια καθημερινή βάση στους χώρους δουλειάς.

Το αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία στον κλάδο μας, είναι η δική μας απάντηση στους συνδικαλιστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έκαναν το παν για την αποτυχία της απεργίας, αφού δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους και απλά αρκέστηκαν σε μία συνέντευξη τύπου 2 ημέρες πριν την απεργία και ταυτόχρονα δήλωναν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις απεργίες και πρέπει να βρούμε άλλες μορφές καινοτόμων δράσεων.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί  παρακαταθήκη και εμπειρία για τους επόμενους αγώνες που έρχονται”.