Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 10:46

Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι Φυσικοθεραπευτές

Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι Φυσικοθεραπευτές

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
Αναστέλλονται οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου, έως και την  Τετάρτη 12 Ιουνίου, με απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο…

Κύριο αίτημα του Συλλόγου αποτελεί η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία, καθώς, όπως τονίζει, η απώλεια εισοδήματος των φυσικοθεραπευτών έχει φτάσει σταδιακά -από το 2013- στα 125 εκατ. ευρώ, απειλώντας τον κλάδο με εξαφάνιση.

Ειδικότερα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ , το Σάββατο (08/06), αποφασίστηκε η τριήμερη αναστολή της συλλογικής σύμβασης για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών ως η πρώτη των κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν. Επιπλέον, αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη (12/06).

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Φυσικοθεραπευτών: «Με τον καινούργιο ΕΚΠΥ – Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ- διευρύνθηκαν οι παθήσεις, για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας (π.χ. λεμφοίδημα), ενώ για άλλες παθήσεις παρατάθηκε ο χρόνος διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών, ενώ σε  παθήσεις, όπως πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας κάθε μήνα,  εφ΄ όρου ζωής».

«Είναι πολύ σημαντικό, προσθέτει ο Σύλλογος, που ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης και κατευθύνει τους ασφαλισμένους στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας», ωστόσο, τονίζει, «η εν λόγω αύξηση πρέπει να συνοδευτεί από αντίστοιχη – ανάλογη αύξηση της προϋπολογιζόμενης ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των συνεδριών φυσικοθεραπείας».

Να σημειωθεί ότι Π.Σ.Φ έχει αποστείλει αίτημα συνάντησης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε όλα τα πολιτικά κόμματα.